Νίνα Κασιμάτη: Εκδικητική ειρωνεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαθέτει μόνο έναν Ψυκτικό στα Γεν. Νοσοκομεία Νίκαιας και Δυτ. Αττικής εν μέσω καύσωνα

Υπολειτουργία συστημάτων ψύξης και κλιματισμού λόγω δραματικής υποστελέχωσης και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.

Σε συνθήκες Σαχάρας δίνουν τη μάχη τους οι  ασθενείς και οι εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ. εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας που επιδεινύεται στα δύο Γενικά Νοσοκομεία Νίκαιας (Κρατικό) και Δυτικής Αττικής (Αγ. Βαρβάρα). Αυτό γνωστοποιεί η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίνα Κασιμά τη, που κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, βάσει του με Α.Π. 28631/28-06-2021 Εξ. Επείγοντος εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων» προς όλες τις Κλινικές και τα Τμήματα του Νοσοκομείου. Με αυτό παρέχεται αρμόδια ενημέρωση, ότι η Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, με μόνο έναν (1) Ψυκτικό,  να αντεπεξέλθει, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο που αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες άνω των 37οC, στον τεράστιο όγκο των αιτημάτων για τη συντήρηση, σωστή λειτουργία και απόδοση των Τοπικών Κλιματιστικών Μονάδων (air condition) και του Κεντρικού Κλιματισμού των Κλινικών και Τμημάτων στα δύο Νοσοκομεία ευθύνης της (Γ. Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»).

Από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών επιβεβαιώνεται με τον πλέον οδυνηρό τρόπο η αναλγησία και η συνειδητή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση, ειδικότερα προς τους πολίτες της Νίκαιας, του ευρύτερου Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, καθώς εν μέσω πανδημίας και καύσωνα – που είναι αναμενόμενη καιρική συνθήκη για την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο και με συνεχόμενες ημέρες που οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν κατά πολύ τους 37 ο C   συνεχίζονται οι δραματικές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία ή την υπολειτουργία του κλιματισμού και των συστημάτων ψύξης στα νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας έτι περαιτέρω την ποιότητα νοσηλείας των νοσηλευομένων και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την ασφάλεια κατά την εργασία ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Από τα στοιχεία που παραθέτει αναλυτικά η Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών υπό την ευθύνη της τελούν τα παρακάτω συστήματα και δίκτυα κλιματισμού:

Για το Γ.Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»:

·      Δεκαεπτά (17) Αντλίες Θερμότητας συνολικής Ψυκτικής ισχύος ‘”800 kW.

·      Εννέα (9) Ψύκτες συνολικής Ψυκτικής ισχύος ‘”1.800 kW.

·      Είκοσι εννιά (29) Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες συνολικής Ψυκτικής ισχύος Ν1.600 kW.

·      Τριακόσια πενήντα (350) Τοπικές Κλιματιστικές Μονάδες Νερού (Fan Coil).

·      Εξακόσια (600) Τοπικές Κλιματιστικές Μονάδες Διαιρούμενου Τύπου (Air condition).

Για το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»:

·      Πέντε (5) Ψύκτες συνολικής Ψυκτικής ισχύος 150 kW

·      Τέσσερεις (4) Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες συνολικής Ψυκτικής ισχύος ΝΙΟΟ kW.

Αυτονόητα ο ένας (1) ψυκτικός που διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελέγξει όλες τις βλάβες και να συντηρήσει όλα τα μηχανήματα στα δύο νοσοκομεία, ενώ σε περίπτωση βλαβών σε εξωτερικούς χώρους και σε ταράτσες κτηρίων, όπου βρίσκονται πολλά συστήματα και δίκτυα κλιματισμού, ο εργαζόμενος αυτός είναι εκτεθειμένος σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με σοβαρό κίνδυνο θερμοπληξίας. Παρόλα αυτά, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλύπτονται κρίσιμοι χώροι (π.χ. χειρουργεία, ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λ.π.)

Συνεπώς, αν δεν ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας με τουλάχιστον πέντε (5) ψυκτικούς, που να καλύπτουν και να υποστηρίζουν τα προαναφερόμενα για τους τρέχοντες μήνες της καλοκαιρινής περιόδου και ενόψει των αδειών του προσωπικού, η σωστή λειτουργία και συντήρηση των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού θα είναι ανέφικτη. Ταυτόχρονα, η Τεχνική Υπηρεσία ενημερώνει, πως δεδομένων των ανωτέρω, δεν φέρει καμία ευθύνη σε περιπτώσεις υπολειτουργίας ή μη λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού και τυχόν καθυστερήσεων στην αποκατάστασή τους.

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη προωθεί στο Υπουργείο Υγείας το συνημμένο εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών των Γενικών Νοσοκομείων Νίκαιας – Πειραιά και Δυτ. Αττικής και καλεί τον Υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια, να προβεί σε άμεσες ενέργειές  για την επίλυση του προβλήματος και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.