PortoNews

“Στο πόδι” Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα για τα σκουπίδια!

Ηχηρό όχι στα σχέδια και αποκλεισμός του ΣΜΑ στο Σχιστό – Πρόγραμμα δράσεων ενάντια στους σκουπιδότοπους σε Πέραμα και Σχιστό.

Συγκεκριμένα:

 • Την Τετάρτη 12 Μάη στις 6 π.μ., όλοι στον αποκλεισμό του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό.
 • Την Πέμπτη 20 Μάη, συνέντευξη Τύπου των μαζικών φορέων και των σωματείων.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Οι δεκάδες κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και των σωματείων των περιοχών μας που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ! Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα που ετοιμάζουν στις πλάτες μας φορτώνοντας μας με τόνους σκουπιδιών και βρώμας.

Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες με τα καζάνια του θανάτου κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας και όλους εμάς αναγκασμένους να αναπνέουμε καρκίνο και θάνατο, ζώντας και με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.

Στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλη), που στοχεύουν να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν η κυβέρνηση και η περιφερειακή της αρχή (Δούρου) του ΣΥΡΙΖΑ, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Ήδη ο ΕΔΣΝΑ κατέληξε στην εταιρεία – τεχνικό σύμβουλο που θα υπογράψει τη σύμβαση για τις εργασίες δημιουργίας της ΜΕΑ. Φημολογείται ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Την ίδια ώρα στο Πέραμα έχει γίνει χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Παλαιό Νεκροταφείο της πόλης, δηλαδή δίπλα στα σπίτια μας.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν είτε με την στήριξη είτε με την ανοχή δημοτικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και 11 χρόνια οι δημοτικές αρχές απέκρυπταν από τον λαό των περιοχών μας, πως στο Σχιστό πέρα από τον υπάρχοντα ΣΜΑ, λειτουργούσε παράνομα και 2ος ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά που νομιμοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Ενώ είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της δημοτικής αρχής Περάματος, η οποία όλα αυτά τα χρόνια συντήρησε και διεύρυνε την παράνομη χωματερή στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος φτάνοντας τελικά να την νομιμοποιήσει ως ΣΜΑ.

Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Είναι σχέδια εχθρικά για την ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

Οι μαζικοί φορείς του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ενώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε για την ζωή και τα δικαιώματά μας, για την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας».

Τέλος, απαιτούν:

 • Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
 • Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
 • Άμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
 • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
 • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
 • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
 • Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
 • Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό.

Οι φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν:

-Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας»,

-Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού», Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος

-«Ν. Πλουμπίδης», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος,

-Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά & Νήσων,

-Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,

-Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περάματος,

-Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Την αυριανή κινητοποίηση στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Περάματος (παλιό Νεκροταφείο), στηρίζει και Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας τα Σωματεία-μέλη του και τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν δυναμικά το «παρών».