Β. Κορκίδης: Επιτακτική μια ψηφιακή και επενδυτική «επανάσταση» το 2021

Η οικονομική διάσταση της «επανάστασης» είναι άκρως ενδιαφέρουσα για να κάνει κάποιος χρήση του τίτλου «Η οικονομική επανάσταση του 2021».

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που πρέπει άμεσα να απαντηθεί είναι αν σήμερα η χώρα είναι έτοιμη για μία νέα διπλή «οικονομική επανάσταση». Μια επανάσταση που θα αποτινάξει οριστικά το «ζυγό» και τις στρεβλώσεις που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την οικονομία άρα και την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Το πολύτιμο «συμπέρασμα» από την επέλαση της πανδημίας πρέπει να είναι ότι η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να μάθει να επιβιώνει από τις ασύμμετρες απειλές όπως αυτή της πανδημίας του 21ου αιώνα, αλλά και από άλλες που θα παρουσιαστούν προσεχώς.
Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για μία προετοιμασία για την «επόμενη ημέρα». Συνηθίζουμε να λέμε ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες, ως «παρηγοριά στον άρρωστο». Προσωπικά πιστεύω, ότι καμία κρίση δεν είναι για καλό και η πανδημία είναι κατάρα.
Η σημερινή εποχή είναι λοιπόν γεμάτη από απειλές και μάλλον επιταχύνει κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη και κυκλική οικονομία, η καινοτομία, είναι παράγοντες που επί της ουσίας έχουν καταργήσει την αντίληψη μιας σταθερής, «σίγουρης» θέσης στο ανταγωνιστικό τοπίο και δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή κίνηση και βελτίωση.
Αν μιλήσουμε για «οικονομική επανάσταση» το βασικό τρίπτυχο είναι αυτό που μπορεί να αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικούς πόρους για στρατηγικές επενδύσεις και να συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του σχεδίου ανάκαμψης ώστε να αποτελέσει το βασικό οδηγό για επιτάχυνση του βηματισμού της οικονομίας προς την έξοδο από τις στρεβλώσεις και τις ιδεοληψίες δεκαετιών.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας της, ενώ είναι προφανές ότι ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων θα ακολουθηθεί από ένα άλλο ισχυρό κύμα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι μια σημαντική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Η απάντηση λοιπόν στις νέες προκλήσεις της αγοράς έρχεται μέσα από την «επενδυτική επανάσταση».
Αλλά για να έχει επιτυχία αυτή η «επανάσταση» πρέπει να είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένο τόσο το «οπλοστάσιο» όσο και η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο covid-19 ήρθε για να μείνει και να αλλάξει την καθημερινότητα μας. Όσο οι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες και αποκτούν διαφορετικές ανάγκες τόσο οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να καλύπτουν τις ανάγκες.
Πρέπει να ανακαλύψουν νέους τρόπους ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, τον οποίο προσδιορίζει με τις συμπεριφορές της η αγορά. Μια άλλη επανάσταση της σύγχρονης εποχής είναι «η ψηφιακή επανάσταση» που σχεδιάζει τον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη από την αρχή.
Το παγκόσμιο πελατειακό δυναμικό ελέω των lockdown εξοικειώθηκε έτι περεταίρω με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η digital εποχή, την οποία βιώνουμε δεν γνωρίζει κανένα όριο και γεωγραφικό περιορισμό καθώς υπερβαίνει κάθε σύνορο. Αρκεί να δούμε το ρόλο στην διαμόρφωση των εμπορευματικών ροών που έπαιξαν και παίζουν όλο αυτό το διάστημα οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπου με μερικά «κλικ» οι πελάτες διαπέρασαν σύνορα και ηπείρους για να παραγγείλουν το όποιο αγαθό της αρεσκείας τους από καταστήματα και επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών και διαμετρημάτων.
Το ψηφιακό μέλλον μπορεί να μας μεταφέρει στην παγκόσμια αγορά χωρίς να αφήσεις λεπτό το γραφείο σου ή να χρειαστεί να μετακομίσεις. Αυτή ίσως είναι η κατάλληλη ώρα για να χαράξει ο καθένας την δική του ψηφιακή επανάσταση. Να εκσυγχρονίσει το website, να δημιουργήσει e-shop, να επαναπροσδιορίσει την επικοινωνιακή πολιτική της εταιρίας με βάση το marketing, να αποκτήσει ισχυρή επαγγελματική και ελκυστική παρουσία στα social media.
Όσο πιο άμεσα πατήσει κάποιος enter στην digital εποχή τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει η οικονομική του ζωή και θα γίνει ο αρχηγός της επανάστασης του 2021 στον επαγγελματικό του κλάδο. Μετά τη πανδημία, δυστυχώς στην αγορά, θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι, υγιείς και προβληματικές επιχειρήσεις, βιώσιμες και υπερχρεωμένες.
Θεωρώ όμως πως η ψηφιακή και επενδυτική επανάσταση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα παίξουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο, ώστε να κερδηθεί ο αγώνας της οικονομικής ανάταξης της χώρας μας, που έχει ξεκινήσει από το 2019 και μετά τη διακοπή της περιόδου της πανδημίας, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη στην «POLITICAL»