Ο Γιάννης Σαρίδης ευθαρσώς και εφ όλης της ύλης χωρίς φόβο αλλά με πάθος για αλήθεια και διαφάνεια.

Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΙΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   

Ένωσης  Κεντρώων    

 Κατά την διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου στο κοινοβούλιο, ακούστηκε ο χαρακτηρισμός “γραφικός” για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Παράλληλα μετά και την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας  παρουσιάζονται οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος και Λεβέντης ως “σύμμαχοι στην μεγάλη ήττα”. Τί σχολιάζετε ;
Εδώ ακριβώς ξεκινά αυτό που εγώ προσωπικά ονομάζω: ο Μεγάλος Τοίχος! Πρόκειται για εκείνο το σημείο που συνειδητοποιείς πιά χωρίς αμφιβολία, πως ο απέναντι, ο συνομιλητής σου δεν θέλει να βγάλετε άκρη, δεν θέλει να καταλήξετε σε κοινά αποδεκτό συμπέρασμα, δεν θέλει να πάμε παρακάτω, πως απλά δεν τον νοιάζει… Εκεί είναι και το μεγάλο δίλημμα. Τί μπορείς να κάνεις, όταν εσύ θεωρείς πως είσαι σωστός και προσπαθείς, ενώ ο άλλος σε απαξιώνει, σε ειρωνεύεται, σε φοβερίζει…;
Έχω αναγκαστεί ήδη αρκετές φορές -σίγουρα πολλές για τους μόλις δέκα μήνες που βρίσκομαι στο κοινοβούλιο- να καταφύγω στην συμβουλή του προέδρου μας του Βασίλη του Λεβέντη, ψάχνοντας να βρώ κράτημα να παραμείνω προσηλωμένος στην προσπάθεια της Ένωσης Κεντρώων να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις για τα αυτονόητα, εκείνα που κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι για το καλό της πατρίδας. Έχω μπει και εγώ πολλές φορές στον πειρασμό να αποφασίσω πως θα προχωρώ στην δημόσια καταγγελία οποιασδήποτε ανεύθυνης μικροκομματικής πράξης συναδέλφων βουλευτών πέφτει στην αντίληψη μου. Κάθε φορά που θα εντοπίζω μια υποχώρηση από ιδρυτικές και προγραμματικές θέσεις, -μία “κωλοτούμπα” αν θέλετε- να την στηλιτεύω και να την αναδεικνύω με όποιον τρόπο μπορώ. Τελικά, ακολουθώντας πάντα την συμβουλή και το παράδειγμα του προέδρου και λαμβάνοντας υπόψιν την παρότρυνση του να μην χάνουμε τον χρόνο μας με άχρηστα πράγματα γιατί “…ο χρόνος μας είναι και χρόνος του ελληνικού λαού…”, ποτέ έως σήμερα δεν υπέκυψα στην παρόρμηση να φωνάξω με όση δύναμη έχω : ” -Τί είναι αυτά που λέτε ρε!  Δεν ντρέπεστε ;”
Η λύτρωση, η κάθαρση και η ανακούφιση όμως, που προσφέρει η σκέψη πως βρίσκεσαι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, είναι απείρως πιο ικανοποιητικές από την στιγμιαία εκτόνωση του να κραυγάσεις ένα….” ΡΕ! “. Παράλληλα, η αυτοσυγκράτηση βοηθά στο να συνεχίσεις να παλεύεις με επιχειρήματα και να αμύνεσαι με υπομονή. Η στάση της ανοχής στο παράλογο δεν αποτελεί για εμάς επιλογή. Ανεχόμαστε τις κραυγές αλλά αντικρούουμε σθεναρά τα σαθρά επιχειρήματα, ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να αποτελέσουν μέρος των θεμελίων του μέλλοντος της Ελλάδας. Η Ένωση Κεντρώων αποδεικνύει καθημερινά, στα μικρά και στα μεγάλα, πως αυτός ο δημοκρατικός δρόμος της συνεννόησης μεταξύ των Ελλήνων είναι και ο μόνος που θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος και αυτός είναι το καλό της Ελλάδας.
Αφήνουμε λοιπόν στην κρίση του ελληνικού λαού το γεγονός, πως άνθρωποι που έχτισαν το πολιτικό τους όνομα “πουλώντας” για δεκαετίες την απλή αναλογική, όταν ήρθε η στιγμή να την στηρίξουν, αυτοί το μόνο που βρήκαν να  πουν και να κάνουν ήταν το να αποκαλέσουν τον Λεβέντη γραφικό…Αυτό ήταν λοιπόν το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι δικαιολόγησε το γεγονός πως μόλις πριν 11 μήνες έφερνε στην βουλή την ίδια ακριβώς πρόταση με αυτή που τελικά καταψήφισε. Επειδή είναι γραφικός ο Λεβέντης και οι βουλευτές του, η Φώφη η Γενηματά πρόδωσε την ιδρυτική δέσμευση της 3ης Σεπτεμβρίου περί απλής αναλογικής.Τέλος επειδή είμαστε γραφικοί εμείς στην Ένωση Κεντρώων, αποφάσισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορήσει τον πρόεδρο της βουλής πως είναι φασίστας και πως ο πρωθυπουργός θωπεύει τη νεολαία. Καταπληκτικά επιχειρήματα. Με ουσία…και πάντα εντός θέματος. Και όλα αυτά βεβαίως επειδή ο Λεβέντης είναι γραφικός….
Θα ήθελα να προσέξετε κάτι σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Όταν ο πρόεδρος πήγε στα ίσια μπροστά στον υβριστή και του απηύθυνε ευθέως την ερώτηση: ” -Με αποκαλέσατε γραφικό ;”, σε εκείνο το σημείο, εάν προσέξετε καλά την πρώτη άμεση απάντηση του είρωνα θα δείτε το μέγεθος της θρασυδειλίας εκείνων που αντί επιχειρημάτων σε σχέση με το θέμα συζήτησης, κραυγάζουν τσιτάτα αποπροσανατολισμού. Είμαι σίγουρος πως στην αντρίκια ερώτηση του Λεβέντη, ο άλλος -γνωρίζοντας το μικρό πιά μέγεθος του κόμματος του αλλά και το μέγεθος της άδικης επίθεσης του- ψέλλισε πρώτα ένα ωραιότατο…όχι! Τον ρώτησε πρόσωπο με πρόσωπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αν τον είπε γραφικό και εκείνος ανερυθρίαστα του απάντησε : ” – Όχι ! “. Ενώ μόλις πριν λίγα λεπτά έλεγε: ” – όλοι γελάσαμε με τον γραφικό πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.”
Έχει σημασία αυτή η αυθόρμητη αποκάλυψη της θρασυδειλίας εκείνων που δεν έχουν επιχειρήματα. Διότι αποδεικνύει πως ο μεγάλος τοίχος πέφτει. Ο φόβος μπροστά στο δίκαιο, που οδήγησε τον κενό περιεχομένου συνάδελφο του Πασοκ να απαντήσει αυθόρμητα με μια άρνηση, όταν του ζητήθηκε ο λόγος εντός του κοινοβουλίου είναι η δύναμη που τελικά θα ρίξει τους τοίχους που διαιρούν τους Έλληνες. Και ίσως τότε μπορέσουμε να πετάξουμε από το σβέρκο μας την κηδεμονία και την επιτήρηση των δανειστών μας. Και για να απαντήσω και στα όσα ακούγονται περί “συμμαχίας της ήττας”. Η μόνη τέτοια συμμαχία που αναδείχτηκε κατά την ιστορική συνεδρίαση της βουλής -που έκανε μετά από 90 χρόνια δεκτό το δίκαιο δημοκρατικό αίτημα των πολιτών για περισσότερη εκπροσώπηση- είναι αυτή ανάμεσα σε εκείνους τους εξυπνάκηδες, που δεν καταλάβαιναν τί συνυπέγραφαν τον Αύγουστο του 2015 και νομίζουν πως ξεχνάνε οι πολίτες ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν ήδη κάτσει γύρω από το ίδιο μνημονιακό τραπέζι και τα έχουν ήδη βρεί μεταξύ τους.
“Θρασύδειλοι, εξυπνάκηδες, είρωνες και υβριστές.” Πως έχετε την απαίτηση να συνεργαστούν μαζί σας άνθρωποι, που τους αποκαλείτε δημοσίως με αυτούς τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως άκρως προσβλητικοί ;

 

Ευχαριστώ για την ευθύτητα σας. Βοηθά την συζήτηση. Η απάντηση στην ερώτηση σας κρύβεται στο περίφημο bonus των 50 εδρών. Όταν βρίσκεται κάποιος στην βουλή επειδή του έκανε δώρο την έδρα ο πρόεδρος του κόμματος με την βοήθεια του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, τότε δε νιώθει καμμία ανάγκη να συνεννοηθεί με κανέναν άλλον παρά μονάχα με εκείνον, που του έκανε το δώρο. Και μιας ο εκλογικός νόμος δεν έχει στόμα να μιλήσει, ο διάλογος-παζάρι εξαντλείται ανάμεσα σε δύο άντρες, τον πρόεδρο και τον βουλευτή, πίσω από κλειστές πόρτες και συνήθως καταλήγει στο : “μάλιστα κύριε πρόεδρε”.
Επειδή το σύστημα των δώρων λειτουργεί εδώ και δεκαετίες μπόρεσε και δημιουργήθηκε στην χώρα μας μια στρατιά από ψηφοφόρους, που έχουν πάψει να ασχολούνται με την πολιτική και τις ιδεολογίες, τα επιχειρήματα, τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τους εθνικούς στόχους και απλά όποτε τους φωνάξουν ψηφίζουν αυτό που τους λένε και επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους, συνεχίζοντας να απολαμβάνουν τα δώρα του κόμματος. Ο πρόεδρος κάνει δώρο την έδρα στους βουλευτές του και αυτοί με την σειρά τους κάνουν δώρο τους πόρους του βουλευτικού τους γραφείου – μιας και κανείς (σίγουρα όχι ο προεδρος) δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό από αυτούς, πέρα από το να ψηφίζουν μια φορά στο τόσο, σύμφωνα πάντα με την κομματική γραμμή. Το τί κάνουν όσοι ζουν από τους πόρους των βουλευτικών γραφείων-φαντασμάτων αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης των περίφημων κομματικών στρατών ή όπως πιο σωστά και απλά τους αποκαλεί ο λαός: “των κομματόσκυλων”.

 

Έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η βασικότερη είναι πως ο ελληνικός λαός  θα επιλέξει να στείλει στο κοινοβούλιο πολιτικούς, που δεν θα φοβούνται ότι θα χάσουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, εάν στηρίξουν το κοινό καλό. Οι έλληνες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μπολιάσουν το εθνικό κοινοβούλιο με συναίνεση και λογική, καθώς αυτοί θα μοιράσουν τις 50 έδρες και όχι κάποιος πρόεδρος ή κάποιο εσωκομματικό σύστημα παράλληλης διοίκησης. Συνεπώς όλες οι συμφωνίες, που θα μπορούσε να κάνει ένας πρόεδρος παζαρεύοντας τις έδρες, που του χάριζε η ενισχυμένη αναλογική, αυτομάτως πια ακυρώνονται. Η βάση των κομματικών στρατών, τα ανταλλάγματα για την δημιουργία τους και ο τρόπος καλυψης του κόστους συντήρησης τους, ήταν ακριβώς αυτή η ύπαρξη των 50 κοινοβουλευτικών εδρών και η νόμιμη διάθεση τους προς διαχείριση από άγνωστους σκιώδεις ανθρώπους των κομματικών μηχανισμών.
Συνεπώς, για να απαντήσω και στην ερώτηση σας, προς το παρόν ανεχόμαστε καθημερινά αυτούς τους κυρίους, που αποτελούν κατάλοιπο του παλαιοκομματικού συστήματος. Με υπομονή προσπαθούμε να τους υπενθυμίζουμε τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες, στους ψηφοφόρους τους αλλά και το ποιά πραγματικά είναι η αξία τους στην κοινωνία και την δημοκρατία ως υπεύθυνα πολιτικά κόμματα. Είναι σοβαρή κοινοβουλευτική παρουσία αυτή του Πασοκ ; Χωρίς επιχειρήματα και με την χρήση προσβολών ; Το Ποτάμι τί το κόφτει να πάρει οπωσδήποτε  ο πρώτος τις 50 έδρες ; Και αν ο κύριος Θεοδωράκης δεν πιστεύει στην πολυφωνία και την συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τότε γιατί έφτιαξε κόμμα ; Άμα φοβάται την ακυβερνησία να διαλύσει το κόμμα του εντελώς μια και καλή. Ούτως ή άλλως η μία “όχθη” του έφυγε και έφτιαξε νέο φορέα και η άλλη, η αριστερή όχθη, ψήφισε παρών (!) στην απλή αναλογική! Να ενισχύσει λοιπόν, εάν το επιθυμεί ο αρχηγός του Ποταμιού, εφάπαξ το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού διαλύοντας το κόμμα του, ώστε να μην έρθει η κακιά η ακυβερνησία, που τόσο την φοβάται…
Είμαι σίγουρος πως η Βουλή που θα προκύψει από τις πρώτες εκλογές απλής αναλογικής θα αποτελείται από ανθρώπους που πήγαν εκεί με σκοπό να συνεννοηθούν για το καλό του τόπου και όχι για να μοιραστούν τα λάφυρα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη λαική απαίτηση. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για περισσότερη Δημοκρατία και με αναπτερωμένο το ηθικό -καθώς ένα πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κέντρου ήταν η απλή αναλογική και αυτή πλέον είναι νόμος του κράτους- συνεχίζουμε να επιχειρηματολογούμε για το πόσα μπορούν να επιτύχουν οι Έλληνες ενωμένοι. Τέλος ο δικομματισμός, τέλος τα δωράκια.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Πότε πιστεύετε ότι αυτές θα γίνουν και ποιό πιστεύετε θα είναι το πρώτο κόμμα που θα πάρει και το bonus των 50 εδρών ;
Δυστυχώς είναι αλήθεια πως η ανεύθυνη στάση του Πασοκ και του Ποταμιού θα στερήσει 50 έδρες από τον ελληνικό λαό και στο επόμενο κοινοβούλιο. 50 άνθρωποι θα γίνουν βουλευτές επειδή το θέλησε ο πρόεδρος και ο εσωτερικός μηχανισμός κάποιου κόμματος. Το θέμα είναι ότι όποιος και να βγει πρώτος πάλι δεν θα του φτάνουν οι έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα όποιος και να βγει πρώτος θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ως δεκανίκι κάποιο από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που να δέχεται να παίξει τον ρόλο του μικρού, του υποτακτικού, του παιδιού για όλες τις δουλειές, του καρπαζοεισπράκτορα.
Αυτή είναι η θεμελιακή αλλαγή που θα φέρει η απλή αναλογική. Ο μόνος λόγος που τα μικρά κόμματα είναι καταδικασμένα στην δουλικότητα είναι το γεγονός πως αρκεί ένα από αυτά για να σχηματισθεί κυβέρνηση και πρόθυμοι υπάρχουν πάντα. Τί γίνεται όμως όταν πια τα μικρά κόμματα είναι ενισχυμένα με ικανό αριθμό εδρών, ώστε να μπορούν να ορθώσουν ανάστημα και συνδιαμορφώσουν την εφαρμόζόμενη πολιτική ; Αυτό επιδιώκουμε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Να αποκτήσουν αυτοτέλεια και να θωρακιστούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις με δημοκρατικό τρόπο, ώστε να μην αφήνονται έρμαια σε αρχηγούς και κομματικές γραμμές.

 

Οι εκλογές είτε θα γίνουν στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ώρα τους με την λήξη της τετραετίας ή νωρίτερα, όποτε το αποφασίσει αυτό ο κύριος Τσίπρας. Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την συζήτηση. Εγώ προσωπικά λειτουργώ σαν να είχαμε κάθε μέρα εκλογές, με την έννοια ότι διαρκώς επιδιώκω να αφουγκράζομαι τους πολίτες που εκπροσωπώ, να μαθαίνω την άποψη τους και να μοιράζομαι την γνώμη μου μαζί τους. Αυτό που άλλοι αφήνουν να το κάνουν κατά την προεκλογική περίοδο, εμείς στην Ένωση Κεντρώων το κάνουμε καθημερινά και ακούραστα, γεμάτοι καλές προθέσεις και καλές ελπίδες.
Πάντως πιστεύω πως οι επόμενες εκλογές κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Αυτή την φορά για τον πολιτικό κόσμο και όχι για τους Έλληνες. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση.
Θα είστε υποψήφιος της Ένωσης Κεντρώων στην Ά Θεσσαλονίκης για τις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν ; 

 

Το σίγουρο είναι πως πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά, θα στηρίξω τον Βασίλη Λεβέντη. Ο λόγος που συμμετέχω σε αυτή την πολιτική πρωτοβουλία της Ένωσης Κεντρώων είναι για να στηρίξω τις ιδέες που εκφράζει και που πιστεύω με πάθος, που υπηρετούν το δημόσιο και εθνικο συμφέρον και την ελληνική δημοκρατία. Αν τότε συνεχίζω να πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω, πως έχω δυνάμεις για να βοηθήσω αυτή την πορεία προς το καλύτερο, τότε ναι κατόπιν συζήτησης και με τους συναδέλφους, τους συνεργάτες μου και φυσικά με τον πρόεδρο και βεβαίως θα θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση της Ένωσης Κεντρώων. Την Θεσσαλονίκη την αγαπώ και θα συνεχίσω να την υπηρετώ από την έδρα του βουλευτή μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το αν θα ζητήσω ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου της Θεσσαλονίκης δεν επηρεάζει καθόλου το έργο μου. Αυτή την στιγμή λειτουργώ με γνώμονα το κοινό καλό και όχι με το πως θα πείσω όσους ψήφισαν Ένωση Κεντρώων να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές τον Σαρίδη.
Αντιλαμβάνομαι τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την βουλευτική έδρα ως τον μόνο τρόπο να κερδίσω με το σπαθί μου την ψήφο της Θεσσαλονίκης. Έχω εμπιστοσύνη στου Θεσσαλονικείς, οι οποίοι σας πληροφορώ πως είναι από τους πιο καλά ενημερωμένους έλληνες πολίτες, φημίζονται για την ανεκτικότητα και το ανοιχτό μυαλό, την όρεξη για διάλογο και κουβέντα. Αφήνω λοιπόν το έργο της Ένωσης Κεντρώων να μιλήσει πρώτα και όταν θα έρθει η ώρα θα δω και θα ζυγίσω πρώτα μέσα μου, το αν έχω το δικαίωμα, το ηθικό δικαίωμα να ζητήσω την ψήφο της Θεσσαλονίκης. Και αυτό θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα του έργου μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μιλάτε για το έργο σας στην Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα ;

 

Ένα μόνο..; Θα είχα παραιτηθεί ήδη αν είχα ένα μόνο παράδειγμα να σας αναφέρω! Κοιτάξτε. Αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα με κάποια ιεράρχηση, με προγραμματισμό και χωρίς να υπολογίζουμε στην κομματική αξιοποίηση τους. Για την Θεσσαλονίκη έχουμε εντοπίσει μια σειρά από προβλήματα που εμποδίζουν με βίαιο τρόπο την ανάπτυξη της πόλης. Τα τρία βασικότερα είναι η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ, η τίμια ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε επίπεδο πόλης. Και τα τρία θέματα τα παρακολουθούμε στενά, ενημερωνόμαστε συνεχώς με επισκέψεις, αυτοψίες, συναντήσεις, μελέτες ώστε να γνωρίζουμε πως εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και να αναδεικνύουμε αυτούς τους τρόπους, αποτελώντας έτσι πολλές φορές την γέφυρα μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων, ακολουθώντας την φωνή της λογικής. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η πυροπροστασία του Σειχ Σου, ένα θέμα για το οποίο έχουμε ξεσηκώσει πολύ κόσμο και ελπίζουμε πως κάτι θα γίνει, όπως η χειροπιαστή στήριξη των κοινωνικών δομών ανακούφισης συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατασταση, όπως η πολιτική ενίσχυση των θεσμών της συμπρωτεύουσας, που την αναδεικνύουν σε φάρο πολιτισμού και τέχνης. Είναι πολλά και θα χαρώ να τα συζητήσουμε αναλυτικά κάποια στιγμή.
Πάνω από όλα όμως το έργο μας είναι να κρατάμε διαρκώς ζωντανή και ζωηρή την συζήτηση με τους πολίτες, ώστε αυτοί να είναι οι πραγματικοί και οι μόνοι συνδιαμορφωτές των πολιτικών επιδιώξεων της Ένωσης Κεντρώων για τα δίκαια, τα τίμια και τα σωστά

Αθήνα  23 -07-2016

Κλαίρη   Παπαγεροθέου