Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», δυόμιση χρόνια πριν από την προκήρυξη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ είχε φουντώσει η συζήτηση για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων, εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανδημίας Covid-19.
(…) Ειδικότερα για τον Δήμο Πειραιά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιδημοκρατικό, ευνουχιστικό και αποτρεπτικό για τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στα συλλογικά όργανά του, αφού:
προβλέπεται η μείωση των δημοτικών συμβούλων κατά 12 -από 49 σε 37- ή ποσοστό μείωσης 25%.
καταργείται ο θεσμός των Δημοτικών Κοινοτήτων. Οι Δημοτικές Κοινότητες (Δημοτικά Διαμερίσματα, παλαιότερα) ιδρύθηκαν πριν από 40 χρόνια -αρχικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη- και οι κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν προσφέρει στη λαϊκή συμμετοχή και στην αποκέντρωση.
(…) Με την προωθούμενη κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων ο Δήμος Πειραιά θα χάσει 59 στελέχη πρώτης γραμμής, που συμβάλλουν αφιλοκερδώς στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης μας. Αν προστεθούν και οι 12 λιγότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, η συνολική απώλεια φθάνει στους/στις 71 αιρετούς/ές, δηλαδή ο Δήμος θα στερηθεί το 60% των αιρετών αυτοδιοικητικών στελεχών του σε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον ήδη υποβαθμισμένο από τον Ν4623/2019.