PortoNews

Δημοτικά Τέλη δια…τηλεφώνου στο Πέραμα και με παρασκήνιο

Στις 28/12/20 πραγματοποιήθηκε άλλη μια διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που, παρά την εκφρασμένη εδώ και εννιά μήνες διαφωνία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Δημοτική Αρχή ΣΥΡΙΖΑ του Γιάννη Λαγουδάκη έχει προκρίνει ως μοναδικό τρόπο διεξαγωγής, με την αμέριστη συμβολή βεβαίως των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων δεκανικιών της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και του Χρυσαυγίτη Κυριτσόπουλου. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από δύο αποτυχημένες διαδοχικές προσπάθειες (23-24/12) της Δημοτικής Αρχής να συγκροτήσει απαρτία και αφορούσε το φλέγον ζήτημα της ψήφισης των Δημοτικών Τελών για το έτος 2021.
Η υπομονή έχει και τα όριά της!
Παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να βρεθεί λύση ώστε το Δ.Σ. να συνεδριάζει έστω μέσω τηλεδιάσκεψης, αν όχι σε κατάλληλο χώρο με όλα τα μέτρα προστασίας, η Δημοτική Αρχή συγκαλεί τα Δ.Σ. διά περιφοράς, επικαλούμενη την «έλλειψη υποδομής» και τονίζοντας ότι «κάντε υπομονή μέχρι το Γενάρη να αγοραστούν τάμπλετ για τους δημοτικούς συμβούλους». Αλήθεια, από πότε είναι απαραίτητος όρος για τη συνεδρίαση ενός Δ.Σ. η αγορά προσωπικού εξοπλισμού για τους Δημοτικούς Συμβούλους, όταν χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα ζουν το μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης με δικά τους μέσα και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος; Πως γίνεται ένας ολόκληρος Δήμος να μην έχει λύσει τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, όταν οι υπόλοιποι Δήμοι στον ευρύτερο Πειραιά το εφαρμόζουν ήδη από το πρώτο κύμα πανδημίας; Πώς γίνεται να συνεδριάζει το Δ.Σ. μόνιμα διά περιφοράς, όταν ακόμα οι ίδιες οι ΠΝΠ και οι ΚΥΑ της κυβέρνησης τονίζουν ότι η διεξαγωγή τους με αυτό τον τρόπο γίνεται μόνο για επείγοντα ζητήματα;

Η Δημοτική Αρχή και τα δεκανίκια της είναι έκθετοι!

Ευθύνες για την κατάσταση με τις διά περιφοράς συνεδριάσεις έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις όπως π.χ. της ΝΔ (Λαγουδάκος) όπου παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος συνυπέγραφαν μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κοινή δήλωση μη συμμετοχής για να μη νομιμοποιηθούν οι διαδικασίες συνεδρίασης του Δ.Σ. διά περιφοράς, έσπευσαν δυο δημοτικοί της σύμβουλοι στην τελευταία συνεδρίαση για τα Δημοτικά Τέλη να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, ώστε να βγει η απαρτία και να συνεχίσει ακάθεκτη η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Με τη στάση τους έδωσαν τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να συνεχίζει την εκφυλιστική διαδικασία διά περιφοράς, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα της ζωντανής αντιπαράθεσης, της ενημέρωσης του λαού, της παρέμβασης συλλόγων, σωματείων, μαζικών φορέων.
Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δ.Σ. Περάματος στέλνουν το λογαριασμό στο λαό!
Στο χθεσινό Δ.Σ.-παρωδία ψηφίστηκαν οι ίδιοι συντελεστές με πέρυσι για καθαριότητα-φωτισμό, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να μην έχουμε βάθεμα της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία. Η σημερινή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της περιοχής μας επιβάλει τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, αν αναλογιστούμε επιπλέον ότι τα έσοδα του Δήμου αναμένονται αυξημένα μέσα από την οικειοθελή δήλωση-διόρθωση τετραγωνικών μέτρων ακινήτων (άρα μεγαλύτερο χαράτσωμα προς το λαό), ενώ η δημοτική αρχή διατυμπανίζει αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ.
Σε μια περίοδο που η πανδημία του covid-19 δείχνει τα όρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που ο λαός μας πληρώνει αδρά και με τη ζωή του την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, με τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, η τοπική διοίκηση έρχεται περαιτέρω να συμβάλει με ζεστό χρήμα στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και να ενισχύσει τη φορομπηχτική πολιτική ενάντια στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Αυτή την πολιτική της ανταποδοτικότητας και του «ζυγίσματος» κόστους-οφέλους, που βλέπει τα απαραίτητα έργα για το λαό ως «κόστος» και εκπορεύεται από την Ε.Ε. και όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται να στηρίξει στο ακέραιο η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόθυμα δεκανίκια της.
Μια δημοτική αρχή, που αντίθετα με τη βούληση και το αίτημα του λαού για ανάπλαση του χώρου στο παλιό νεκροταφείο, εισηγήθηκε και ψήφισε πάλι στα μουλωχτά μέσω τηλεφώνου μαζί με τα γνωστά δεκανίκια της να γίνει ΣΜΑ. Μια δημοτική αρχή που αρνείται προκλητικά εδώ και 9 μήνες να συζητήσει όλες τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα στήριξης των μικροεπαγγελματιών της πόλης, μέτρα ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων, μέτρα προστασίας στα σχολεία απέναντι στην πανδημία, που αγνοεί προκλητικά να ενημερώσει για το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων στη Δομή του Σχιστού, το θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου και την απόλυση των 4 εργαζομένων κ.τ.λ.
Μη μείνεις θεατής σε αυτή την κατάσταση!
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
– Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στη λαϊκή κατοικία.
–  Την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κατηγορίες πολιτών, όπως άνεργοι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες.
– Τη μόνιμη απαλλαγή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
– Την αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δήμο για 6 μήνες.
– Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων.
– Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέχρι 30/6/2021.
– Την απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021.
– Την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.
–  Την αύξηση με το μεγαλύτερο συντελεστή της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο (πχ. αλυσίδες σούπερ μάρκετ, COSCO, τράπεζες, πετρελαϊκές εταιρείες).
–  Την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από το κεντρικό κράτος.

Καλούμε τον περαμαϊκό λαό σε επαγρύπνηση! Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και τις συμμαχίες τις που μόνο δεινά φέρνουν στον ίδιο. Μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της πόλης, που όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, να απαιτήσουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με δυνατότητα συμμετοχής τους, να ορθώσουν τείχος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν, είναι και θα είναι μπροστάρης σε αυτήν την κατεύθυνση.