ΕΒΕΠ: Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ. οικ. 78363/ 5-12-2020 (ΦΕΚ 5350Β) με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας και για το χρονικό διάστημα από  Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 έως και τη επόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 06.00 το πρωί. Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, οι διατάξεις ορίζουν ότι παραμένει σε αναστολή λειτουργίας. Επιτρέπεται μόνο η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού και με την θύρα εισόδου κλειδωμένη.
Συνεχίζουν να επιτρέπονται οι ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές παραγγελίες των πελατών με παράδοση όμως αποκλειστικά κατ’ οίκον και σε καμία περίπτωση με μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα (είτε μέσα, είτε έξω από αυτό). Από τον παραπάνω περιορισμό εξαιρούνται γι’ αυτή την εβδομάδα και μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικής που κατά την 4η Δεκεμβρίου 2020 ήδη είχαν ως κύριο ΚΑΔ διάθεσης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών. (ΚΑΔ 47.59.56 & ΚΑΔ 47.65.67).
Σήμερα «κλείδωσε» ουσιαστικά η παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, σε σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να μην ανοίξουν Σχολεία, Δικαστήρια, Εστίαση, Ψυχαγωγία, Χιονοδρομικά, Αθλητικές δραστηριότητες. Είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα θα είναι προσεκτικά αν και υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός που έχει να κάνει με την αγορά.
Στην περίπτωση που την τρέχουσα εβδομάδα η κατάσταση με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ομαλοποιηθεί, θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια με ραντεβού, τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.
Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου εάν τα δεδομένα το επιτρέψουν σχεδιάζεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου όλα τα εμπορικά καταστήματα. Βέβαια, ο σχεδιασμός μπορεί να πάει πίσω και η σταδιακή επανεκκίνηση να ξεκινήσει από τις 14 Δεκεμβρίου για την πρώτη ομάδα των καταστημάτων και να καθυστερήσει τις υπόλοιπες.
Τέλος δεν θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.