Κ. Καλογράνης: Ούτε με τους “αριστερούς” ούτε με τους “άριστους”. Πάμε πράσινα και αυτοδύναμα

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γαβριήλ Αβραμίδη παραχώρησε ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο site: www.politispress.gr
Ο Κώστας Καλογράνης αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στο μέλλον του πράσινου πολιτικού ρεύματος στη χώρα μας, στην δημιουργία του Πράσινου κινήματος και στη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος:

Αβραμίδης: Κύριε Καλογράνη είστε ιδρυτής και συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μέλλον του πράσινου πολιτικού ρεύματος στην Ελλάδα σε περίοδο μάλιστα μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;
Καλογράνης: Το πράσινο πολιτικό ρεύμα είναι το μέλλον στην Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ζητήματα, για παράδειγμα, της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής μεταστροφής μέσω των ΑΠΕ, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, της παραγωγικής ανασυγκρότησης μέσω της βιολογικής καλλιέργειας, της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων έναντι των μεταλλαγμένων, του θαλάσσιου χωροταξικού, είναι θέματα που μόνο ο πράσινος χώρος μπορεί να πραγματευτεί και να δώσει ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις, κατευθύνσεις και λύσεις. Και το λέω αυτό γιατί οι άλλοι πολιτικοί χώροι, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, είναι ιδεολογικά αντίθετοι και το έχουν αποδείξει με τη διοίκηση που έχουν ασκήσει όταν ήταν σε κυβερνητικά σχήματα και με τις κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και το ζήτημα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που έχει πλέον ξεκινήσει και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για παράδειγμα, σήμερα η νεολαία μας μπαίνει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε σχολές όπου τις θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον θα τις καλύψουν τα ρομπότ. Ως χώρα τι κάνουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα; Έχετε ακούσει από τα άλλα κόμματα να έχουν διατυπώσει κάποιες προτάσεις για τα παραπάνω ζητήματα; Εμείς, στο Πράσινο Κίνημα έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο για αυτά. Και επιμένουμε σταθερά στις θέσεις μας, με κόστος πολλές φορές, αφού γινόμαστε δυσάρεστοι στο συστημικό κατεστημένο. Η δική μας «πράσινη πρόταση», είναι ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος για να βγει η οικονομία και η κοινωνία από την κρίση.


Μας ενώνουν περισσότερα, από όσα μας χωρίζουν, το πιστεύω βαθιά αυτό. Γενικά στον πράσινο χώρο υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που πολλές φορές στο παρελθόν αδίκησαν τον εαυτό τους.


Αβραμίδης: Τι σας οδήγησε να αποχωρήσετε από τους Οικολόγους Πράσινους και να ιδρύσετε το Πράσινο Κίνημα;
Καλογράνης: Όντας υπέρμαχος της πράσινης οπτικής των συνεργασιών, ήμουν υπέρ της συνεργασίας στις εκλογές του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο πάντα μίας προγραμματικής σύγκλισης. Αυτή η προγραμματική σύγκλιση των 22 σημείων που είχαμε συμφωνήσει δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και δύο χρόνια μετά, το 2017, μία ομάδα μελών και στελεχών αποχωρήσαμε και δημιουργήσαμε το Πράσινο Κίνημα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί με τους πρώην συνοδοιπόρους των Οικολόγων Πράσινων είχαμε κάνει κοινούς αγώνες σε πολλά μέτωπα. Ήμουν σχεδόν δέκα χρόνια εκεί και είχα αγωνιστεί σε όλες τις κοινωνικές μάχες και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, στηρίζοντας όλους τους επικεφαλής και θέλω να τονίσω ότι τους περισσότερους πρώην συνοδοιπόρους μου, τους σέβομαι και τους εκτιμώ. Δεν ήταν όμως θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών. Δεν μπορούσα να δεχτώ, ότι ουσιαστικά προδόθηκε ο αγώνας για τη διαχείριση απορριμμάτων με πιο σημειολογική αναφορά στο σκανδαλώδες ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για το οποίο η Ε.Ε. μας δικαίωσε και το απένταξε από τις χρηματοδοτήσεις. Εμείς πηγαίναμε να πείσουμε τους δημάρχους να δεχθούν ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση στην πηγή και μια εβδομάδα μετά πήγαιναν στους ίδιους δημάρχους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση και προωθούσαν την απαράδεκτη λογική των σύμμεικτων σκουπιδιών. Δεν μπορούσα να συμφωνήσω με την πολιτική της τότε κυβέρνησης, για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, για τις οποίες πιστεύω ότι θα καταστρέψουν την Ελλάδα, σε οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι δεν στηρίχτηκε όσο έπρεπε η βιολογική γεωργία και δεν έφεραν ποτέ ένα νομοσχέδιο κατά των μεταλλαγμένων όπως είχαμε συμφωνήσει. Και φυσικά δεν στηρίχτηκαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως έπρεπε. Επειδή, λοιπόν, εμείς διαφωνήσαμε πολιτικά με τη μορφή που είχε πάρει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πλειοψηφία των Οικολόγων Πράσινων ήθελε να συνεχιστεί, αποχωρήσαμε με πολιτικούς όρους και ιδρύσαμε το Πράσινο Κίνημα. Και επιλέξαμε, τον δύσκολο δρόμο, να διαβούμε ουσιαστικά μία πολιτική έρημο, έχοντας αρνηθεί πριν φύγουμε οφίτσια και έμμισθες θέσεις. Ήταν, όμως, μία συνειδητή απόφαση.

Αβραμίδης: Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συνεργαστήκατε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον ανεξάρτητο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος εκλέχτηκε περιφερειάρχης. Πως το αποφασίσατε;
Καλογράνης: Κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι ο κ. Μουτζούρης, δεν ήταν κομματικός υποψήφιος από κανένα κόμμα. Έφτιαξε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο από όλους τους χώρους και στηρίχτηκε και από εμάς. Η Ν.Δ. είχε άλλη υποψήφια, την τότε εν ενεργεία περιφερειάρχη κυρία Καλογήρου, την οποία και υποστήριξε επίσημα και με όλες τις δυνάμεις της. Άρα εμείς υποστηρίξαμε έναν πράγματι ανεξάρτητο συνδυασμό. Και μάλιστα αυτό διεφάνη από την δημόσια διαμάχη που είχε πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μουτζούρης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εμείς με ανακοίνωσή μας στηρίξαμε τον Περιφερειάρχη, τότε, όταν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τόλμησαν να πάρουν θέση. Η στήριξή του στις εκλογές ήταν μια απόφαση των τοπικών κομματικών μας οργανώσεων, την οποία σεβαστήκαμε σε κεντρικό επίπεδο.

Αβραμίδης: Και στην περιφέρεια της Αττικής όπου είχατε δικό σας συνδυασμό συμπράξατε μετά τις εκλογές με τον Γιώργο Πατούλη.
Καλογράνης: Στην Αττική, είχαμε δικό μας συνδυασμό, του Πράσινου Κινήματος, όπου καταφέραμε να βγάλουμε δύο έδρες. Λόγω της απλής αναλογικής και πάντα στο πλαίσιο της νομοθεσίας, συμπράξαμε με τον κ. Πατούλη, στην ίδια ακριβώς φιλοσοφία με τις συνεργασίες που κάνουν τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα στην αυτοδιοίκηση, σε όλη την Ευρώπη. Και με δεδομένο ότι σε αυτή την σύμπραξη είμαστε ο μικρός εταίρος, έχουμε πετύχει πολλά. Για παράδειγμα, πολλές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που οι υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν θετική εισήγηση, εμείς για πολιτικούς και οικολογικούς λόγους εισηγούμαστε αρνητικά και η πλειοψηφία το ακούει και ψηφίζει αρνητικά. Έχουμε δρομολογήσει να γίνουν πάνω από χίλιες γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, προωθήσαμε την ηλεκτροκίνηση και μία σειρά από πράσινες πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αλλά αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, η υλοποίηση τους θα πάει λίγο αργότερα. Αν δεν είμασταν σε αυτή την σύμπραξη πολλές από τις πράσινες πολιτικές, πιθανόν να μην είχαν υλοποιηθεί. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την κοινωνία. Μέχρι στιγμής, η συνεργασία με τον κ. Πατούλη πάει πολύ καλά και είναι έντιμος απέναντί μας. Επαναλαμβάνω ότι με μία σειρά στελεχών του κόμματος μας που είναι πανεπιστημιακοί και τεχνοκράτες υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και με το «Πράσινο Ίδρυμα», που είναι ο επιστημονικός μας φορέας πολιτικής τεκμηρίωσης, εργαζόμαστε πάνω σε μία σειρά από πράσινα projects τα οποία θα λάβουν σάρκα και οστά στην εποχή μετά τον κορωνοϊό. Το συνολικό «ταμείο» της πολιτικής σύμπραξης θα το κάνουμε στο τέλος της θητείας.

Αβραμίδης: Η συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία θα μείνει μόνο στον χώρο της αυτοδιοίκησης ή μπορεί να υπάρξει και στο πεδίο των εθνικών εκλογών;
Καλογράνης: Εμείς εργαζόμαστε για την αυτόνομη κάθοδο του Πράσινου Κινήματος. Προεκλογικά δεν θα συνεργαστούμε ούτε με τους «αριστερούς», ούτε με τους «άριστους». Κοιτάμε μόνο «Πράσινα» και πιστέψτε με, θα μπούμε στη Βουλή. Γιατί το μοναδικό κενό που υπάρχει στο πολιτικό φάσμα είναι η εκπροσώπηση του πράσινου χώρου στο κοινοβούλιο. Με δεδομένες τις επιτυχίες που είχαμε στις περιφερειακές εκλογές, στην Αττική, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο αλλά και την εκλογή δημοτικών μας συμβούλων σε διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα, όπου έχουμε μία μεγάλη καταγραφή δυνάμεων, είμαστε αισιόδοξοι. Επίσης, τον τελευταίο καιρό έρχονται στο Πράσινο Κίνημα, μία σειρά από δημοτικοί σύμβουλοι και γενικά αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων και περιβαλλοντικών συλλόγων, οι οποίοι εγγράφονται στο κόμμα μας και μας δίνουν μεγάλη ώθηση. Θέλω πάντως να τονίσω ότι με άλλα μικρά κόμματα, έχοντας πάντα προγραμματική σύγκλιση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεργαστούμε.


Κοιτάμε μόνο «Πράσινα» και πιστέψτε με, θα μπούμε στη Βουλή. Γιατί το μοναδικό κενό που υπάρχει στο πολιτικό φάσμα είναι η εκπροσώπηση του πράσινου χώρου στο κοινοβούλιο.


Αβραμίδης: Στις εθνικές εκλογές του 2019 συνεργαστήκατε με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Πως κρίνετε αυτή την συνεργασία;
Καλογράνης: Το 2019 σχεδιάζαμε την αυτόνομη κάθοδο στις εθνικές εκλογές. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα και έμεινα στο νοσοκομείο από το Δεκέμβριο του 2018 και για πάνω από ένα χρόνο μας ανάγκασε να αλλάξουμε σχεδιασμό. Επειδή οι εκλογές ήταν ταυτόχρονα, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές, δώσαμε έμφαση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκεί που είχαμε ήδη ανακοινώσει υποψηφίους. Στην Κεντρική Μακεδονία για παράδειγμα, είχαμε έτοιμο σχήμα να κατέβει, το οποίο δεν ανακοινώσαμε ποτέ, λόγω της αλλαγής σχεδιασμού. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος, που δεν κατεβήκαμε αυτόνομα στις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά ήταν ζήτημα υγείας και ήταν ανέφικτο. Τότε, έγινε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ενιαίος «πράσινος πόλος» και να κατέβουμε ενωμένοι στις εκλογές. Ήρθαν εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων στο νοσοκομείο που ήμουν ασθενής μαζί με στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος και συμφωνήσαμε τα πάντα. Προκειμένου να είμαστε όλοι μαζί τους δήλωσα ότι θα δεχθώ όποιον επικεφαλής ορίσουν και θα είμαι υποψήφιος με σταυρό στην κοινή προσπάθεια, μέσα από το νοσοκομείο. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε όσους υποψηφίους απαιτηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα στείλαμε και επιστολή να αναγνωστεί στο συνέδριο τους. Δυστυχώς αποφάσισαν να συνεργαστούν προεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε χάλασε η συμφωνία. Εμείς είχαμε αποφασίσει, να μην συνεργαστούμε με κανέναν από τους δύο μεγάλους. Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Ν.Δ. Τότε μας έκανε την πρόταση η Ένωση Κεντρώων. Λαμβάνοντας υπόψιν τον εκλογικό νόμο, όπου αν έμπαινε ένα ακόμα κόμμα στη βουλή δεν θα είχε αυτοδυναμία η Ν.Δ. (γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία για εμάς) και με δεδομένο ότι θα συνεργαζόμασταν με ένα μικρό κεντρώο κόμμα αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Δυστυχώς η εμπειρία ήταν τραυματική… Κρατάμε μόνο ότι όπου είχαμε υποψηφίους πήγαν πάρα πολύ καλά. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη πρώτη ήταν η δική μας υποψήφια.

Αβραμίδης: Τι σας ενώνει και τι σας χωρίζει από τα άλλα πράσινα κόμματα, τους Οικολόγους Πράσινους και τους Πράσινους; Θα μπορούσατε στο μέλλον να ενωθείτε σε ένα κόμμα ή να συμπράξετε σε βουλευτικές εκλογές;
Καλογράνης: Μας ενώνουν περισσότερα, από όσα μας χωρίζουν, το πιστεύω βαθιά αυτό. Γενικά στον πράσινο χώρο υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που πολλές φορές στο παρελθόν αδίκησαν τον εαυτό τους. Είναι ανέφικτο, όμως να ενωθούμε σε ένα κόμμα, αν και οι Οικολόγοι Πράσινοι πρόσφατα εκσυγχρόνισαν το καταστατικό τους και τη δομή των οργάνων τους και έχουν έρθει πιο κοντά στο Πράσινο Κίνημα και τα άλλα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα. Πιο εφικτό βλέπω να δημιουργήσουμε μία συμμαχία πράσινων κομμάτων, που το καθένα θα έχει τη δική του οργανωτική δομή αλλά θα κατέλθουμε με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και κυρίως με ενιαίο προγραμματικό λόγο στις εκλογές. Αλλά μετά το κάζο που μας έκαναν το 2019, όπου είχαμε συμφωνήσει τα πάντα, μέχρι και επιστολή στείλαμε στο συνέδριο τους και αυτοί πήγαν με το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να οργανωθούμε για την αυτόνομη κάθοδο. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας και το τακτικό συνέδριο του Πράσινου Κινήματος, που θα γίνει μετά την πανδημία, γιατί θέλουμε να έχουμε στον χώρο συνεδρίου πάνω από 1000 συνέδρους, να γίνει ένας ζωντανός διάλογος και να αποφασιστούν όλα αμεσοδημοκρατικά.


Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να έχουν όλο τον κόσμο μέσα στα σπίτια και να αφήνουν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς να κάνουν show στις 17 Νοέμβρη. Και την ίδια στιγμή να κόβουν πρόστιμο 300 ευρώ σε μία κοπέλα που μόνη της άφησε ένα λουλούδι. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός


Αβραμίδης: Συμφωνείτε με τη διαχείριση της πανδημίας που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Έχετε ως κόμμα πρόγραμμα υποστήριξης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση;
ΚαλογράνηςΔυστυχώς υπάρχει μόνο διαχείριση και σε πολλές περιπτώσεις με αστοχίες. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να έχουν όλο τον κόσμο μέσα στα σπίτια και να αφήνουν τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς να κάνουν show στις 17 Νοέμβρη. Και την ίδια στιγμή να κόβουν πρόστιμο 300 ευρώ σε μία κοπέλα που μόνη της άφησε ένα λουλούδι. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός. Ο κόσμος έχει αρχίσει και χάνει τα αποθέματα υπομονής. Ως προς αυτούς που πλήττονται έχουμε κατά καιρούς ανακοινώσει μία σειρά από προτεινόμενα μέτρα, για την πρώτη κατοικία, για τους μακροχρόνια άνεργους, για τους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το κυρίαρχο πάντως για την πανδημία, είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, δεν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία, είναι ακόμα μεγάλες και χαρακτηριστικές…

Αβραμίδης: Τι σκέπτεστε για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη και πως μπορεί να συμβάλλει η χώρα μας με πράσινες πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
Καλογράνης: Το Πράσινο Κίνημα έχει κάνει συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, πριν την πανδημία, για την κλιματική αλλαγή. Έχουμε ενημερώσει για το τι ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα, ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και μία δέσμη μέτρων που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία από προτάσεις, που δεν είναι ικανοί να τις υλοποιήσουν ούτε στη Ν.Δ. ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπάρχει «πράσινη» συνείδηση στα κόμματα αυτά. Έχουν άλλες προτεραιότητες. Όταν είναι στην αντιπολίτευση προσπαθούν να κλέψουν κάποια ιδέα για να κοροϊδέψουν τον κόσμο και να υφαρπάξουν ψήφους, αλλά όταν είναι στην εξουσία πράττουν τα τελείως αντίθετα. Δυστυχώς οι νέες γενιές θα αντιμετωπίσουν σύντομα πολλά προβλήματα αν δεν κάνουμε κάτι. Κάθε χρόνο ξοδεύουμε περισσότερο οξυγόνο από όσο μας αναλογεί. Τα νερά εξαντλούνται. Η διατροφική αλυσίδα δημιουργεί μία σειρά από νέες ασθένειες. Οι θάλασσες μολύνονται. Οι πυκνές βροχοπτώσεις, οι φωτιές, οι τυφώνες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν μία συνηθισμένη καθημερινότητα. Τώρα, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πράσινες πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και θα δημιουργήσουν και χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει σχεδιάσει τα βήματα της προς την κατεύθυνση αυτή. Στην Ελλάδα το συστημικό κατεστημένο, επειδή συγκρούονται τα συμφέροντά του, προσπαθεί να κρατήσει εγκλωβισμένες τις δυνάμεις που θέλουν να κινηθούν προς ανάλογες πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτό θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές, όταν το Πράσινο Κίνημα μπει στη Βουλή.