Τι αλλάζει σε Ανακύκλωση και Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Ανακύκλωση – Διαχείριση απορριμμάτων: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ απαντήσεις Χατζηδάκη και Γραφάκου στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – Τι θα γίνει με Φυλή, Σχιστό, Ανακύκλωση – Ο ρόλος των ΔΗΜΩΝ.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ): “ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ”.

ΓΡΑΦΑΚΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ): «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ» ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΟΤΑ.

Ο κ. Υπουργός κατά την ομιλία του χαρακτήρισε την Αττική σαν περιοχή με βαριά κληρονομιά στη διαχείριση  των σκουπιδιών. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε το 2013-14 από την περιφερειακή αρχή Γιάννη Σγουρού, όταν ήταν εκείνος στο τιμόνι του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως είπε, ήταν σχεδόν έτοιμες για υπογραφή ΣΔΙΤ , οι οποίες πάγωσαν ή ακυρώθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή της Ρένας Δούρου. Από τότε, μέχρι και σήμερα, το πρόβλήμα στην Αττική έχει ενταθεί. «Προκρίνουμε μια λύση σαν αυτή που υλοποιήθηκε στη Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι στο πλευρό του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Ξεκίνησε πως τα σχέδια για τη Φυλή και το Σχιστό είναι ώριμα και θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επόμενου έτους. «Το πρόβλημα δεν θα λυθεί την επόμενη μέρα, αλλά θα τεθούν οι σωστές βάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός τονίζοντας πως το θέμα των σκουπιδιών δεν είναι ιδεολογικό αλλά υγείας. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε αδιανόητη την παρούσα κατάσταση στην Αττική με την παρουσία βουνών από σκουπίδια και είπε πως τάσσεται στο πλευρό του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο κ. Γραφάκος, με τη σειρά του εστίασε, στη σχέση ανακύκλωσης – τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε ο κ. Γενικός, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Εξήγησε πως οι δήμοι θα είναι αυτοί που θα διαχειριστούν το «πληρώνω όσο πετάω» και πως η τακτική αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για να ανακυκλώνουν περισσότερο οι Έλληνες. «Οι πολίτες θα ανακυκλώνουν για να κάνουν οικονομία στην τσέπη τους με ό,τι πετάνε στους μπλε κάδους. Μόνο όσα πετιούνται στους πράσινους κάδους θα πηγαίνουν για ταφή.» Αναφορικά με το ρόλο των δήμων, αυτοί είναι που θα αποφασίσουν και θα υλοποιήσουν δράσεις για να οδηγήσουν τους πολίτες στο να ανακυκλώνουν. Το υπουργείο θα δώσει το πλαίσιο και θα είναι αυτό που θα τρέξει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να αναζητηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση σχετικών πιλοτικών προγραμμάτων από τους ΟΤΑ.

Μετά τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις τόσο του κ. Χατζηδάκη όσο και του κ. Γραφάκου στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι τοποθετήσεις των: Πατούλη, Σγουρού, Δούρου, της ΚΕΔΕ αλλά και των Δημάρχων για το θέμα αλλά και για όσα αλλάζουν με το εν λόγω νομοσχέδιο.