Κ. Αρσένης: Με τη λίστα Πέτσα καλύπτετε τα κενά της επικοινωνίας σας, όχι όμως της υγείας των πολιτών

Ο Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι από τις 6200 προσλήψεις στην Υγεία το υγειονομικό προσωπικό αυξήθηκε κατά μόλις 200 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25:

– Οι 6.200 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη αντισταθμίζονται από 4.000 περίπου αποχωρήσεις και μη ανανέωση συμβάσεων 2.000 επικουρικών.
– Ο θάνατος της 39χρονης στο Λαϊκό, που -όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ – προκλήθηκε από μη έγκαιρη προσαγωγή της στη ΜΕΘ Covid, μαρτυρεί ότι είναι μύθευμα η επάρκεια ΜΕΘ Covid.
– Οι 30.000 κενές, οργανικές θέσεις στην Υγεία, κοστίζουν 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, ποσό υποπολλαπλάσιο από τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί και θα δοθούν για εξοπλιστικά, στα funds από τον «Ηρακλή» κ.α..

«Λέτε ότι έχετε προχωρήσει σε 6.200 προσλήψεις και ότι θα γίνουν και άλλες. Την ίδια στιγμή, έχουμε περίπου 4.000 αποχωρήσεις. Θα θέλαμε να το επιβεβαιώσετε αυτό. Επιπλέον, έχουμε 2.000 επικουρικούς, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται. Άρα γιατί μιλάμε; Για 200 ανθρώπους;» ρώτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.

Και πρόσθεσε: «Όπως προειδοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα είναι θέμα χρόνου να εξαντληθούν οι ΜΕΘ για κοροναϊό. Ήδη χθες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο Λαϊκό χάσαμε 39χρονη, επειδή ήταν για μιάμιση μέρα εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένη. Προφανώς έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι: Αυτή τη στιγμή μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε χώρους μετάδοσης κοροναϊου; Διότι, με βάση τις καταγγελίες για το Αττικό Νοσοκομείο, έχουμε κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά το προσωπικό δεν περνά από καραντίνα, διότι δεν υπάρχει άλλο προσωπικό για να τους αντικαταστήσει. Με αποτέλεσμα να διαχέεται ο ιός σε ασθενείς και στο προσωπικό».

«Τίποτα από αυτά που λέτε δεν είναι αληθές. Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Έγινε άριστη διαχείριση της κατάστασης και υποδειγματική συνεργασία της διοίκησης του νοσοκομείου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας» απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και κατέληξε: «Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει».

«Ας μιλήσουμε για την υπουργική απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά επιτάσσετε τα δημόσια νοσοκομεία, προς όφελος των ιδιωτικών. Διότι πως αλλιώς να εξηγήσουμε την εξειδίκευση των δημόσιων νοσοκομείων στον κοροναϊό και την παραπομπή όλων των άλλων περιστατικών στην ιδιωτική υγεία, όπου καλύπτεται από το Δημόσιο η νοσηλεία στις ΜΕΘ, όχι όμως η απλή νοσηλεία και συγχρόνως εξαιρούνται της πληρωμής από το Δημόσιο απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες, όπως αιμοκάθαρση ή θεραπείες για καρκινοπαθείς, για τις οποίες προβλέπεται έξτρα χρέωση; Κι όταν βγαίνει ο ασθενής από τη ΜΕΘ, θα επιστρέφει στο δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, λέτε. Διαφορετικά; Αυτές είναι οι λύσεις που βρήκατε;» αναρωτήθηκε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε:

Μισό εκατομμύριο οι 30000 προσλήψεις

«Κύριε υπουργέ, υπάρχουν 30.000 κενές οργανικές θέσεις εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι προσλήψεις για αυτές τις θέσεις κοστίζουν 500.000 ευρώ. Μας λέτε ότι έχετε δώσει 10 δισ. ευρώ για τον κοροναϊό, δίνετε 12 δισ. ευρώ στα αρπακτικά funds για τον Ηρακλή, 10 δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά… Δεν είναι τεράστιο ποσό το μισό εκατομμύριο ευρώ μπροστά σε αυτά τα νούμερα. Κάνετε προσλήψεις προσωπικού, στελεχώστε τα νοσοκομεία, εξοπλίστε τις ΜΕΘ! Αντί να παίρνετε απλά όλες τις υπόλοιπες ΜΕΘ, όπως για παράδειγμα τις ΜΕΘ Καρδιολογικού ή Πνευμονολογικού, για να τις κάνετε Covid και να αφήνετε ακάλυπτους τους ανθρώπους που πάσχουν από οποιοδήποτε άλλο νόσημα! Με τη νέα λίστα Πέτσα μπορεί να καλύψετε τα κενά της επικοινωνίας σας, δεν μπορείτε όμως να καλύψετε τα κενά της Υγείας των πολιτών!».