Γ. Τσιρίδης: Το “σήμερα” και το “αύριο” στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα

Σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο. Ο Δήμαρχος έχει καλέσει τους φορείς της πόλης σε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο για να ληφθούν αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα του δήμου, ΚΟΣΚΟ, Απορρίμματα, Οϊλ Ουάν, ΕΛΠΕ, Νεκροταφείο κτλ.
Στην ουσία έχουμε μπροστά μας την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ για την ΚΟΣΚΟ κι ο Δήμος έχει προφανώς πιεστεί να μετάσχει σε ένα διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις του έστω και αρνητικές. Ίσως αναμένει κάποιο καλό αντισταθμιστικό ποσό για τον δήμο από αυτήν την παραχώρηση. Τα ίδια και με τα σκουπίδια. Υπάρχει ένα σχέδιο της Περιφέρειας που περιμένει από εμάς μια σοφτ απόρριψη για να προχωρήσει με άνεση.
Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα:
ΚΟΣΚΟ
Η ΚΟΣΚΟ έχει στα χέρια της μια απόφαση της ΕΣΑΛ για τα έργα που θέλει να κάνει σε Πειραιά και Πέραμα. Τα δύο έργα της στο Κερατσίνι (κοντέινερ και Καρ τέρμιναλ) που είναι και τα σπουδαιότερα, θα εγκριθούν προσεχώς. Τα έχουν συμφωνήσει ο Μητσοτάκης κι ο Κινέζος Πρόεδρος. Είπαν ότι τα έργα θα γίνουν και η Κίνα θα δώσει αντισταθμιστικά αρκετό χρήμα στον δήμο. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αλλά αυτό γράφτηκε σε όσους έκανα ρεπορτάζ και στην Κίνα και αργότερα που ο Κινέζος ήρθε εδώ. Υπήρξε κι επαφή Βρεττάκου-ΚΟΣΚάρχη εδώ στο Κερατσίνι..
Για όσα έργα εγκρίθηκαν και όσα θα εγκριθούν γίνεται Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επομένως αυτή αφορά εκ των υστέρων όσα εγκρίθηκαν και εκ των προτέρων τα δυο έργα του Κερατσινίου.
Στην ΜΠΕ ζητείται η γνώμη του δήμου.
Ο δήμος ίσως έχει ήδη πει στους Κινέζους ότι θα μπει στον διάλογο, έστω και με θέσεις αρνητικές. Μακάρι να μην είναι έτσι, αν όμως είναι, και αν απαντήσει μόνη της η δημοτική αρχή, θα γίνει βούκινο. Επειδή στο ΔΣ η αντιπολίτευση κατά μεγάλο μέρος της λέει να πούμε στους Κινέζους (στην ΜΠΕ) ένα ξερό όχι και να δηλώσουμε ότι δεν μετέχουμε στον διάλογο, ίσως θέλει η διοίκηση να βάλει στο παιχνίδι τους φορείς της πόλης ώστε να έχει “συνενόχους”, δηλαδή στον διάλογο να μην προσέρχεται μόνη της αλλά και με άλλους φορείς που θα είναι πρόθυμοι.
Τι θα γίνει, θα το δούμε τα απόγευμα. Θα βγει άραγε ένα κείμενο με διάφορα “όχι” και κάποια “ναι μεν αλλά” στα οποία -υποτίθεται- θα έχουν συμφωνήσει και οι φορείς ή κάποιοι φορείς; Αυτό είναι σοφτ συμμετοχή στην ΜΠΕ και νομιμοποίησή της κι από τον Δήμο. Χωρίς το δικό μας “ναι” αυτού του τύπου, η ΜΠΕ θα προχωρήσει χωρίς εμάς, η ΕΣΑΛ θα προχωρήσει χωρίς εμάς, οι Κινέζοι θα προχωρήσουν χωρίς εμάς, εμείς, όμως, θα μπορούμε να αγωνιστούμε για την πόλη μέχρι τέλους. Και μόνο ο αγώνας μπορεί κάτι θετικό να βγάλει.
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Στην ουσία το ίδιο γίνεται και με τα σκουπίδια, μόνο που εδώ δεν έχει μπροστά του ο δήμος μια ΜΠΕ όπως με την ΚΟΣΚΟ αλλά ένα σχέδιο της Περιφέρειας.
Έχει να εγκρίνει ή όχι ένα σχέδιο που υπερφορτώνει την πόλη, όχι μόνο με ρύπανση και μόλυνση αλλά και με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων. Θέλουν να μας φορτώσουν τις 700 περίπου χιλιάδες τόννους απορριμμάτων από το σύνολο των 1.700 χιλ,. τόννων που είναι το σύνολο. Η μελέτη τους λέει για 180 χιλ. τόννους σύμμεικτα και 70 χιλ. τόννους βιολογικά (σύνολο 250 χιλ. τόννοι) αλλά αυτά με μία βάρδια και χωρίς Σαββατοκύριακα. Όταν το εργοστάσιο θα δουλεύει φουλ (γιατί δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς αφού μόνο εδώ και στη Φυλή υπάρχουν εργοστάσια κι ένα της πλάκας για ξεκάρφωμα στο Γραμματικό) τότε οι 250 χιλ. τ. θα γίνουν 700.
Κι εδώ ο δήμος περιμένει ότι θα κερδίσει αντισταθμιστικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντήσει με ένα σοιφτ όχι. Τέτοιο θα είναι η αποδοχή του παλιού σχεδίου για 120 χιλ,. τόννους (επί Δούρου). Πρέπει να πούμε κι εδώ ένα κάθετο όχι κι ας φαίνεται παράλογο. Γιατί μόνο με τα σκουπίδια μπορούμε να αναγκάσουμε την πολιτεία να κοιτάξει προς το μέρος μας. Με ακραία αντίδραση και με πολύ δυνατό ΟΧΙ που θα ακουστεί παντού.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Το Κερατσίνι έχει γίνει ο απόπατος του λεκανοπεδίου. Εδώ τα σκουπίδια (Σχιστό), εδώ τα λύματα όλης της Αττικής (Ακροκέραμος, Ψυτάλλεια), εδώ τα υγρά απόβλητα των πλοίων (Όϊλ Ουάν), εδώ τα παλιοσίδερα (ΕΛΠΕ) εδώ τα τσιμέντα (Λαφαρτζ), εδώ ό,τι τους χαλάει τη μόστρα αλλού. Δεν πάει άλλο. Η πόλη πρέπει κάποτε να αντιδράσει. Πολλά χρόνια κοιμήθηκε. Πέτυχε πράγματα με τους αγώνες της του ’70 του ’80 του ’90 κι επαναπαύτηκε. Τώρα δέχεται μιαν επίθεση από παντού. Αν δεν ξυπνήσει την περιμένει ένα κατάμαυρο μέλλον.. Η σημερινή σύσκεψη μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Αρκεί να πει το ένα και μοναδικό δυνατό ΟΧΙ σε ΟΛΑ και να μην υποκύψει στην γοητεία των αντισταθμιστικών. Θα δούμε.