Κώστας Ξυλούρης: Ποιοι είμαστε…

Ειμαστε πολίτες που πιστέψαμε και πιστεύουμε στις αρχές του Δημοκρατικού και Ριζοσπαστικού Σοσισιαλισμού.
Είμαστε πολίτες που συστρατευτήκαμε στους μεγάλους αγώνες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και πιστέψαμε σε μια άλλη δίκαιη κοινωνία.
Είμασταν εκεί όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Δημοκρατική Παράταξη έριχναν τα τείχη που περιθωριοποιούσαν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τους μη προνομιούχους, και τους έφερναν στο κέντρο των εξελίξεων.
Είμασταν εκεί όταν το Κίνημα το Κοινωνικό Κράτος , όταν έκανε τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, όταν ουσιαστικά δημιουργούσε τη νέα δημοκρατική κοινωνία με ριζικές αλλαγές στην Τοπική αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο. Είμασταν εκεί όταν το ΠΑΣΟΚ ασκούσε περήφανη εξωτερική πολιτική ανατρέποντας τα δόγματα του ψυχρού πολέμου.
Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη ήταν στην μεταπολίτευση ο μεγάλος φορέας της Αριστεράς. Ήταν στο πλάι του εργαζόμενου, στο πλάι του νέου, του αγρότη, του συνταξιούχου, του μικρομεσαίου, του επιχειρηματία που πρόσφερε στην Ανάπτυξη και δεν παρασιτούσε από τις κρατικές προμήθειες.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε με όραμα και σκληρή που έγινε τόσο στο πλαίσιο της χώρας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Δημοκρατική Παράταξη ηγεμόνευσε πολιτικά παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις της. Σήμερα βιώνουμε την επικράτηση μιας σκληρής Δεξιάς που προσπαθεί να χτίσει το Κράτος της γκρεμίζοντας τις λαικές κατακτήσεις.
Η περίοδος 12-14 με τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά μετάλλαξε το Δημοκρατικό Κίνημα. Οι αναγκαιότητες έγιναν στρατηγική, τα στελέχη μας έχασαν την επαφή με τα λαικά στρώματα και αποκαλύφθηκε δυστυχώς ότι αρκετά ήθελαν την εξουσία για την εξουσία. Οι γραμμές μας μας με την δεξιά άρχισαν να σβήνουν!
Σήμερα χρειαζόμαστε μέσα και έξω από το Κίνημα μια άλλη πολιτική. Χρειαζόμαστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τη λογική του συμπληρώματος, του κόμματος μπαλαντέρ.
Δεν μας ταιριάζει να πανηγυρίζουμε για το 8%. Δεν είμαστε κόμμα του Κέντρου αλλά της κεντροαριστεράς. Θέλουμε μια άλλη πολιτική που θα έχει έναν αντίπαλο. Τη Δεξιά.
Είμαστε εδώ για να αγωνισθούμε για τις αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού χωρίς στρογγυλέματα και εκπτώσεις.
Να εμποδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει τα σχέδια της. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης οι ανισότητες μεγαλώνουν.
Οι θεωρητικοί του νεοφλελευθερισμού και οι θιασώτες της «της μίας και μόνης πολιτικής». Πρέπει να διαψευστούν. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπηπρέπει να αγωνιστούμε για την μείωση των ανισοτήτων, την θωράκιση των ασθενέστερων στρωμάτων , και για μια δικαιότερη κοινωνία.
Ζητάμε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να κοιτάξει και πάλι αριστερά. Να βρεθεί δίπλα στους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Είμαστε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας. Θα παλέψουμε για να νικήσει και πάλι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ και πολιτικά και ιδεολογικά.