Γιάννης Σγουρός «Nα δώσουμε τον αγώνα για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα χημικών απορριμμάτων σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία της».

Γιάννης Σγουρός Περιφερειάρχης Αττικής

 

«Nα δώσουμε τον αγώνα για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα χημικών απορριμμάτων σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία της».

 

 

Σύμφωνα με την διεθνή συμφωνία η Συρία είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της για καταστροφή. Συνθήκη που είναι αναγκαία και συμφωνούμε πλήρως.

Όμως η μέθοδος καταστροφής που έχει επιλεγεί (Υδρόλυση) δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τα συγκεκριμένα χημικά σε θάλασσα και περισσότερο σε κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος με ιδιαιτερότητες και ευαίσθητο οικοσύστημα.

Η μέθοδος αυτή έχει δοκιμασθεί μόνο σε επίπεδο εργαστηρίου.

Η ακριβής τοποθεσία δεν έχει αποκαλυφθεί αφού θεωρείται στρατιωτικό απόρρητο που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το OPCW (οργανισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων).

 

Οι επιστήμονες δεν μπορούν με βεβαιότητα να γνωρίζουν τι θα συμβεί κατά την διάρκεια των εργασιών. Ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση τι θα γίνουν τα απόβλητα και αν θα επηρεάσουν την βιοποικιλότητα. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμα αποτυχίας  της όλης διαδικασίας.

 

Ζητάμε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, να υπάρχουν στην πορεία της διαδικασίας, παρατηρητές από την Ε.Ε. από τις χώρες της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα το γεγονός όπως Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία κλπ., και ανεξάρτητοι επιστήμονες.

Να εξετασθούν πιθανές άλλες λύσεις και να μας ενημερώσουν γιατί επιλέγουν κλειστή θάλασσα;

 

Να υπάρχουν βεβαιώσεις ασφάλειας ότι δεν θα επηρεαστεί το περιβάλλον και η υγεία των έμβιων οργανισμών της Μεσογείου.

 

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ζητήσει ενημέρωση από τους Διεθνείς φορείς που εμπλέκονται.

 

Ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα χημικών απορριμμάτων σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και την οικονομία της.

 

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ‘’ ΑΤΤΙΚΗ’’