Ο δικός μας παπα Γιάννης είναι εδώ – 40 ημέρες χωρίς έναν εμβληματικό άνθρωπο που στήριξε και σημάδεψε την πόλη που αγάπησε: Το Πέραμα

Όταν έτρεξα να σου περιγράψω την τελευταία μέρα που ήσουν εδώ στο ναό το όνειρό που έντομο με ξύπνησε το προηγούμενο βράδυ ήξερα ότι ίσως δε με πίστεψες.

Ήσουν μπροστά την ωραία πύλη στην καρέκλα και διάβαζες ευχές και εξορκισμούς στους φίλους μου που έρχονται από τη Λεμεσό της Κύπρου μόνο για σένα με μία πτήση και φεύγουν με την επόμενη.

Όταν μέσα από το ιερό βγήκε ο πνευματικός μου και πνευματικός σου Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης και σου είπε «Παπά Γιάννη έλα μέσα σε θέλω μαζί μου στο ιερό, σε χρειάζομαι στην Αγία Τράπεζα δίπλα μου».

Με αγωνία με ρώτησες «τελικά τι έγινε στο όνειρο – πες μου Γιάννη με πήρε μαζί του ή έμεινα έξω στο Σολέα».

Σου απάντησα ψέματα κάτι που προφανώς αντιλήφθηκες, ότι έμεινες έξω με εμάς.

Ενώ στο όνειρο, σε έπιασε από το χέρι και σε πήρε μέσα μαζί του.

Όμως, δυστυχώς αυτό έγινε τελικά και στην πραγματικότητα, σε πήρε μαζί του στην Αγία Τράπεζα του Χριστού και Θεού μας.

Είμαστε σήμερα όλος αυτός ο κόσμος για να κηδέψουμε τον Έλληνα Ιωάννη Κατή που κατάγεται από την «αλύτρωτη πατρίδα της Βορείου Ηπείρου» όπως συχνά μας έλεγες στο κήρυγμά σου.

Είμαστε σήμερα εδώ για να προσκυνήσουμε τη σωρό του Πρωτοπρεσβύτερου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Περάματος για τα 35 χρόνια προσφοράς της ιεροσύνης σου στο Πέραμα.

Είμαστε σήμερα εδώ για να ευχαριστήσουμε τον Παπα Γιάννη τον εξορκιστή – τον Παπαφλέσσα της πόλης που μπήκε ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ  να μην αποσχισθούμε στη Μητρόπολη Κηθύρων κατά των Δυναστών της πόλης στους αγώνες όλων των δημάρχων για να φύγουν τα καζάνια να δοθεί ο αρμός στο Πέραμα. Για να δοθούν τα σφαγεία του ΟΛΠ και του υπουργείου Γεωργίας, για το Λύκειο και τα Μουσεία της πόλης.

Είμαστε σήμερα εδώ για να σε ευγνωμονήσουμε που ολοκλήρωσες τις εργασίες αποπεράτωσης του ναού Αγίου Γεωργίου και των δύο παρεκλησσίων που έκανες του Αγίου Φανουρίου και των Αγίων Αναργύρων.

Είμαστε  σήμερα εδώ να προσευχηθούμε για σένα που πρόθυμα δέχθηκες να σηκώνεις ΜΕΡΟΝΥΧΤΑ το βάρος μας για τα προσωπικά μας προβλήματα.

Τις κακογλωσσίες, τις λύπες, τα δικαστήρια, τα πένθη μας, τις αρρώστιες μας, τις καταθλίψεις μας, ΩΡΕΣ – ΩΡΕΣ – ΩΡΕΣ για όλη την πόλη, αλλά και για χιλιάδες χριστιανούς που κατέφθαναν στο Πέραμα από Ήπειρο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και εξωτερικό να τους διαβάσει τις ευχές του για καθέναν ξεχωριστά ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ και να φύγουν ΔΥΝΑΤΟΙ, ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.

Τώρα δε θα μας τηλεφωνούν να μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε ποιες μέρες και ώρες να ρθουν να σε βρουν.

Τώρα δε θα μας σταματούν στο δρόμο άγνωστοι να ρωτάνε που είναι η εκκλησία που λειτουργεί ο Παπα-Γιάννης.

Δεν ήρθαμε όμως εδώ μόνο για να κλάψουμε.

Δεν ήρθαμε όμως εδώ μόνο για να θρηνήσουμε.

Δεν ήρθαμε όμως εδώ μόνο για να μοιρολατρήσουμε.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε εμείς το βάρος που σήκωνες εσύ στις πλάτες σου όλα τα χρόνια όπως σήκωνες εσύ το δικό μας στις δικές σου πλάτες για μας.

Οφείλουμε και πρέπει να σου δώσουμε όρκο πίστης και τιμής στην εκκλησία που εσύ έχτιζες τόσα χρόνια με έκκληση για αγάπη και φιλανθρωπία ζητιανεύοντας , φιλοτιμώντας δηλαδή σε αγνώστους για να ταϊζεις – σιτίζεις γνωστούς.

Οφείλουμε να δεσμευθούμε όπως μας έβαζες να κάνουμε τις Κυριακές κλείνοντας τη θεία λειτουργία ότι πενθούντες αλλά όχι μοιρολάτρες.

Προσκυνητές αλλά όχι προσκυνημένοι.

Θα συνεχίζουμε τη δυνατή πίστη που φύτεψες σε όλους εμάς τους ανάξιους δούλους σου για την πατρίδα την ελευθερία και του Χριστού την πίστη την Αγία, όπως φώναζες από την ωραία πύλη.

Να συνεχίσουμε τον αγώνα που εσύ ξεκίνησες τώρα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δε θα είσαι εσύ να φιλοτιμείς ΔΩΡΗΤΕΣ για τις εκατοντάδες ΜΕΡΙΔΕΣ στο συσσίτιο της αγάπης σε φτωχούς – ανήμπορους και ορφανά.

Να τελειώσουμε τον αγώνα που εσύ ξεκίνησες και εξασφάλισες οικόπεδο και χρήματα για να γίνει το γηροκομείο Περάματος στο οποίο ο θεός δε σε αξίωσε να προϊστασαι γιατί εξασφάλισε για σένα  τον καρκίνο ώστε να σε οδηγήσει στην θέωση, το οποίο όμως πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί για να φέρει το όνομα «Παπα Γιάννης Κατής»

Τώρα δίπλα στον Ιησού που τόσο λάτρεψες και που με τόση δύναμη ψυχής υπηρέτησες και παρέα με τον πνευματικό φίλο σου και ταγό της ορθοδοξίας και της πίστης Γέροντα Νεκτάριο θα μας περιμένεις με το πετραχήλι  σου έτοιμο στην επόμενη προσκυνηματική εκδρομή που θα ετοιμάσεις για εμάς.

Το ταξίδι  μας στην Νέα Ιερουσαλήμ.

Καλό ταξίδι.

Καλή ανάπαυση Παπα – Γιάννη

Αμήν.

 

Τα λόγια είναι από  τον πρώην δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκο στην εξώδεια ακολουθία του Πατέρα Γιάννη