Γιάννης Μώραλης δήμαρχος Πειραιά: “Ό,τι είναι κατά την κρίση μας ενάντια στον Πειραιά, όποια κυβέρνηση κι αν είναι θα μας βρει απέναντι. Ό,τι είναι για καλό θα το υποστηρίζουμε με δυνατή και βροντερή φωνή”

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε μία ουσιαστική συνέντευξη στο “Κανάλι Ένα” και στην εκπομπή “Λόγος και Αντίλογος” με τον Νίκο Παρασκευά και τον Τάκη Μαυρέα.

Πράος και ξεκάθαρος, ευγενής και αποκαλυπτικός, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές και τα τεκταινόμενα στο μεγάλο λιμάνι.

– Κυρίες και κύριοι έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρώτο πολίτη της πόλης αν και εμείς “τσακωνόμασταν” με το δήμαρχο ότι γι αυτόν τον τίτλο, είναι πολύ ευγενής και κύριος και μονίμως έχουμε αυτή τη διαφορά απόψεων. Καλημέρα δήμαρχε Γιάννη Μώραλη.
– Καλημέρα σε σας και τους ακροατές μας, έστω κι αν τυπικά είμαι ο πρώτος πολίτης, δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να είμαι ευγενής και σεμνός…
– Όχι, πρέπει να είναι, αλλά με τους ευγενείς να είναι ευγενής.
– Ο καθένας που εκπροσωπεί τους Πειραιώτες πρέπει να είναι τυπικός, ευγενής, να σέβετε και να περνάει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Τώρα ποιος λαμβάνει το μήνυμα είναι ιδιαίτερη συζήτηση, αλλά πιστεύω πως και οι Έλληνες και οι Πειραιώτες έχουν ανάγκη από νέες διακυβερνήσεις, ανθρώπινες και με σεβασμό. Ο δήμαρχος είναι ένας από τους κατοίκους της πόλης. Αναλαμβάνει να κάνει μία δουλειά που είναι τιμητική μέσω ψηφοφορίας. Είναι τιμητικό να σε ψηφίζουν οι συμπολίτες σου για να λάβεις τη θέση του δημάρχου, αλλά παραμένεις ένας από τους κατοίκους της πόλης. Για μία περίοδο,απλώς κάνεις μία συγκεκριμένη δουλειά. Δε θα είμαστε για πάντα δήμαρχοι.
– Δήμαρχε, πώς μπορείς με όλα αυτά που δέχεσαι να τα διυλίζεις με τέτοιο τρόπο και να κρατάς την ψυχραιμία σου;
– Έχω εκπαιδευτεί στο χώρο του ποδοσφαίρου κύριε Μαυρέα. Πριν πάρα πολλά χρόνια ήταν πολύ πιο οξεία τα πράγματα και σε ένα διαφορετικό γήπεδο θα έλεγα. Αστειεύομαι. Το θέμα είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Εγώ, με τον εαυτό μου είμαι εντάξει. Προσπαθώ, δουλεύω καθημερινά κι εγώ και η ομάδα μου, με τα λάθη και τις παραλείψεις μας αλλά δουλεύουμε καθημερινά και έντιμα. Κι αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, δε σε ενοχλούν τα διάφορα που μπορεί να ακούσεις. Έτσι είναι η εμπλοκή με τα κοινά. Υπάρχουν αυτά. Ακούς εξέδρες, ακούς προσβολές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς, πράγματα για την οικογένειά σου, αλλά έτσι είναι αυτά. Αυτά είναι τα προβλήματα, αυτή είναι η δουλειά σου. Την επέλεξα αυτή τη δουλειά κι όλα αυτά τα είχα συνυπολογήσει από πριν.
– Αυτά τα χρόνια που ο κόσμος επέλεξε να είσαι δήμαρχος του Πειραιά, ποια νομίζεις ότι ήταν τα μεγάλα σημεία στα οποία ο Γιάννης ο Μώραλης έβαλε τη σφραγίδα του;
– Πρώτα – πρώτα να υπενθυμίσω στους ακροατές μας, ότι η θητεία μας λήγει το Μάιο, το Μάιο έχουμε εκλογές. Η θητεία όλων λήγει 31 Αυγούστου του 2019. Άρα έχουμε ακόμη ένα πεντάμηνο παραγωγικό και η προσπάθειά μου αυτό τον καιρό είναι να μην μπω εγώ σε προεκλογικό κλίμα. Εγώ, ο συνδυασμός και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Κι αυτό γιατί ακόμη έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα που εξελίσσονται. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η τακτοποίηση στα οικονομικά του δήμου. Όχι ότι είμαστε εύρωστοι αλλά χαλαρώσαμε λίγο τα σχοινιά που ήταν θηλιά στο λαιμό του δήμου, γιατί όπως καλά γνωρίζετε Τάκη και Νίκο, αν δεν είσαι εύρωστος στα οικονομικά, όλα τα υπόλοιπα δε μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν. Ένα λοιπόν είναι αυτό, ότι τακτοποιήσαμε τα οικονομικά του δήμου και διεκδικήσαμε κάποια νέα έσοδα. Δεύτερον είναι η “ναυαρχίδα” μας θα έλεγα, που είναι η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), για παράδειγμα τα ογδόντα εκατομμύρια που αντλήσαμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους και μην ξανακούσω την οποιαδήποτε δήλωση ή σαχλαμάρα (συγνώμη για την έκφραση) ότι αυτό δεν ήταν επιτυχία του δήμου, αλλά δόθηκαν από την περιφέρεια. Κάτι τέτοια ακούω τελευταία ….γιατί όλα αυτά είναι αντικειμενικά κι όχι υποκειμενικά. Είναι σα να λέμε ότι σήμερα είναι Κυριακή και έχει ήλιο. Δε μπορεί κάποιος να φέρει αντίρρηση σε αυτό. Ακόμη και υποκειμενικά, πράγματι μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του. Άρα, είναι πρόγραμμα ευρωπαϊκό, διαγωνιστήκαμε, όλη τη δουλειά την έκανε ο δήμος του Πειραιά και η περιφέρεια αξιολόγησε και ενέκρινε την πρότασή μας.
– Κάποιοι πήγαν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους έργο.
– Τώρα προεκλογικά εμφανίστηκαν διάφοροι άνθρωποι που ήταν απόντες τέσσερα χρόνια από τον Πειραιά. Μπορεί να ασκούσαν το δικό τους επάγγελμα και να το ασκούσαν καλά. Από τα κοινά όμως του Πειραιά ήταν άφωνοι 4,5 χρόνια. Και ξαφνικά από το Δεκέμβριο περίπου και μετά, ακούμε διάφορες δηλώσεις από ανθρώπους που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τον Πειραιά.
– Δήμαρχε σ’ ένα συνέδριο όλοι θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική άποψη και για την ΟΧΕ όπως λέτε, αλλά ο Γιώργος ο Γαβρίλης είχε την ίδια άποψη με σένα.
– Μα είναι ένας σοβαρός άνθρωπος…συνεργαστήκαμε πολύ καλά, ούτε του χάρισα ούτε μου χάρισε. Αυτό λέγεται συνεργασία…Όχι να λέμε για συνεργασία τέσσερα χρόνια και προεκλογικά να βγαίνουμε και να λέμε “του χάρισα” ή “μου χάρισε”. Ο κύριος Γαβρίλης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και το έχω πει κατ’ επανάληψη. Δε γνωρίζω τι είπε προχθές που λέτε, αλλά είμαι βέβαιος πως αν μη τι άλλο, θα έβαλε το θέμα στη σωστή διάσταση ή με μία απόκλιση του 5-10%.

Γιατί ακούμε τρομερά πράγματα….Συνεχίζω λοιπόν με το τρίτο βήμα που έγινε, ασχοληθήκαμε με πολύ μεγάλες εκκρεμότητες που υπήρχαν κι εννοώ τον Πύργο, το Μικρολίμανο, η Ράλλειος που δεν προχώρησε λόγω της κυβέρνησης και η Πειραϊκή που θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, αφού εξασφαλίσαμε τα χρήματα, η ΧΡΩΠΕΙ και τη Ρετσίνα, υποθέσεις που ασχολούμαστε ήδη αλλά είναι δύσκολες και τέλος κ. Μαυρέα αυτό που είπατε, το ήθος της διακυβέρνησης. Εγώ το βάζω μέσα στα πράγματα που θέλαμε να δείξουμε στην πόλη και θα φανεί αν οι Πειραιώτες το εκτίμησαν και το υιοθέτησαν, με την ψήφο τους το Μάιο. Πιστεύω το ήθος της διακυβέρνησης ήταν κάτι πολύ αναγκαίο γιατί ο Πειραιάς είχε ανάγκη από μία πιο ανθρώπινη διακυβέρνηση. Σε επίπεδο δημάρχου, Αντιδημάρχων, το πώς κινήθηκε το Δ.Σ. που λίγο – πολύ το παρακολουθείτε κι εσείς. Με πολύ ανοιχτές διαδικασίες, να έχουν λόγο όλοι, κατ’ επανάληψη και η αντιπολίτευση και περισσότερο και από μας μερικές φορές. Είμαστε παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις. Συνεργαστήκαμε με τρεις κυβερνήσεις. Δεν ήμασταν φίλοι. Αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε για το καλό του Πειραιά και γι αυτό το κάναμε. Νομίζω μία απλή και ξεκάθαρη διακυβέρνηση με το δικό μας χαρακτήρα. Αυτά είναι τα σημεία με τα οποία πιστεύω ότι έχουμε προσφέρει στην πόλη μας και συνεχίζουμε πιο δυναμικά.
– Θεωρείτε “τρικλοποδιές” αυτά που σας βάζει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τώρα τελευταία με το ΚΑΣ;
– Δε νομίζω να έχει να κάνει με την τωρινή δημοτική αρχή Νίκο. Πιστεύω ότι είναι ορισμένες απόψεις, κινδυνολογικές αγκυλώσεις και εν πάση περιπτώσει τέτοιοι άνθρωποι κατά τη γνώμη μου, δε μπορούν να βρουν την ισορροπία – όπως έχω ξαναπεί – μεταξύ της προστασίας των αρχαιοτήτων της κληρονομιάς μας και της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε να υπάρξει στον Πειραιά και σε κάθε πόλη στην Ελλάδα γενικότερα. Αυτή η ισορροπία πολλές φορές χάνεται στη χώρα μας. Είδατε ότι η εισήγηση της Εφορείας ήταν να κηρυχθεί όλη η πόλη και το ΚΑΣ κρίθηκε υπερβολικό με την αντίδραση φυσικά τη δική μου και του Γαβρίλη και των φορέων. Όλοι φωνάξαμε και τουλάχιστον δεν κηρύχθηκε όλη η πόλη.
Το 4ο και 5ο διαμέρισμα, ακόμη και το 3ο, δεν έχουν πληθώρα αρχαιοτήτων και ευρημάτων. Άρα βλέπετε ότι ήταν υπερβολικοί. Θα βάζαμε έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας στην ανάπτυξη επειδή υπήρξε μία εισήγηση. Γι αυτό έλεγα πως η απώλεια διαβούλευσης γι αυτή την ιστορία ήταν τρομακτική και απαράδεκτη. Δε νομίζω λοιπόν να είναι “τρικλοποδιά”. Ίσως, η τρικλοποδιά να μπαίνει στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ, αλλά από την άλλη είδα χθες (αν διάβασα καλά στις εφημερίδες) την ηγεσία της ΚΟΣΚΟ να τα “γυρίζει” στο λιμάνι, μετά τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου. Δεν ξέρω ποιοι συμμετείχαν για το θέμα αυτό… Δηλαδή τι γίνεται με την ΕΣΑΛ, το παραπέμπει στο ΚΑΣ, παίρνει απόφαση; ή τελικά όλα καταλήγουν στο Μαξίμου. Δε μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί ταλαιπωρούμαστε μόνο με την ΕΣΑΛ κι άλλο ένα ή και δύο μήνες τώρα με το ΚΑΣ, εάν τελικά οι αποφάσεις ληφθούν με άλλο τρόπο. Πέρα από τις διαφωνίες μου με το πλάνο του ΟΛΠ, είμαι σύμφωνος αν βοηθήσει την πόλη, αλλά αν εξαιρέσουμε τα δύο – τρία σημεία στα οποία δε συμφωνώ και το έχω δηλώσει δημόσια. Εννοώ για το Mall και τα πολύ μεγάλα ύψη των κτιρίων, αλλά πιστεύω ότι γενικότερα είναι ένα πλάνο που θα βοηθήσει την πόλη.
– Και πολύ καλά κάνετε και νομίζω ότι όλοι οι φορείς του Πειραιά και το ΕΒΕΠ έχει συμφωνήσει με αυτά που λέτε και ο Εμπορικός Σύλλογος. Και φαίνεται ότι οι φορείς της πόλης, είναι μαζί σας.
– Είναι μονόδρομος αυτές οι επενδύσεις στον Πειραιά. Αν δεν ξεκολλήσουν αυτές οι επενδύσεις, δε θα έχουμε εύκολα την επιθυμητή ανάπτυξη και εν πάση περιπτώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει διαφημίσει και το λέω με την καλή έννοια αυτές τις επενδύσεις.
– Δήμαρχε, θέλω να σε ρωτήσω κάτι προσωπικό κι αν θέλεις απαντάς. Πώς αισθάνθηκες στο ΚΑΣ όταν άκουσες δύο δημοτικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε “να γίνει η συζήτηση, γιατί να μη γίνει;”
– Εξεπλάγην για να είμαι ειλικρινής γιατί έγινε με διαφορά 12 ωρών. Δεν πέρασαν εβδομάδες για να πω ότι κάποιες εξελίξεις τροποποίησαν μία στάση, γιατί στο Δ.Σ. αν εξαιρέσουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση το συνδυασμό του ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι ήμασταν σύμφωνοι.
Άρα, ψηφίσαμε μία απόφαση, τελείωσε το συμβούλιο το βράδυ και την άλλη μέρα πήγαμε στο Δ.Σ. είδαμε την κ. Σταθάκη και την κ. Μελά εκεί από το Λιμάνι της Αγωνίας να λένε κάτι το διαφορετικό και εξεπλάγην αλλά και άρχισα να συνειδητοποιώ τελικά ορισμένα πράγματα μέσα μου. Γι αυτό και απάντησα στην ερώτησή σας πριν αν με ενοχλούν ή αν με πειράζουν ότι “όχι δε με ενοχλούν”. Δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν ορισμένοι άνθρωποι, ορισμένοι συνδυασμοί.

Δεν είναι νομίζω σωστό ενώπιον της πόλης, των βουλευτών, των παραγωγικών τάξεων δηλαδή των Επιμελητηρίων, των Συλλόγων, πρώτα να παίρνεις μία θέση και την επόμενη μέρα να την τροποποιείς. Αυτά φαντάζουν τραγικά και τρελά. Και μάλιστα τόλμησαν οι δύο κυρίες να βγάλουν ανακοίνωση, ότι ο δήμαρχος το’ σκασε λένε, εδώ μιλάμε για απίθανα πράγματα. Πήγα να εκπροσωπήσω το Δ.Σ. και την πόλη που μου ανέθεσε να ζητήσω αναβολή, όχι να συζητήσω επί της ουσίας.

Πήγα λοιπόν, το έθεσα…φυσικά υπάρχουν τα πρακτικά του ΚΑΣ , υπερασπίστηκα λοιπόν την απόφαση της πόλης περί αναβολής και αυτές οι δύο κυρίες ήρθαν και ζήτησαν να εκδικαστεί η υπόθεση σε αντίθεση με αυτό που είχαμε πει την παραμονή. Ακολούθως εκδικαζόταν η υπόθεση του ΟΛΠ και φυσικά εγώ δεν ήμουν ούτε καλεσμένος, ούτε είχα απαραίτητο λόγο να πάω και να συμμετέχω σε μία συζήτηση με τον ΟΛΠ όταν δε γίνεται αποδεκτό το αίτημα της πόλης μου για αναβολή και έχει προγενέστερα γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΟΛΠ για αναβολή. Εδώ μιλάμε για τραγικά πράγματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά προεκλογικά, όμως εμείς έχουμε και δουλειά να κάνουμε καθημερινά. Δεν ασχολούμαστε με τα “μου πες” “σου πα”.

Αυτά τα κάνουν άνθρωποι που δεν έχουν άλλη δουλειά από το να διεκδικήσουν μία δημοτική αρχή ή εδώ και πέντε μήνες να κάνουν ουσιαστικά…”εκστρατεία” εντός και εκτός εισαγωγικών. Εμείς θα κριθούμε από τη δουλειά μας. Όλα θα γίνουν γνωστά στον Πειραϊκό λαό. Ότι εγώ ελέγχθηκα και δήθεν “ο δήμαρχος το’ σκασε” και ήταν μια ανακοίνωση δημόσια.

Το σκασε ο δήμαρχος, από πού; από την εκδίκαση της υπόθεσης του ΟΛΠ, όταν ένα τέταρτο πριν, το Δ.Σ απέρριψε το αίτημα συνολικά της πόλης για αναβολή και έχει προγενέστερα γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΟΛΠ για αναβολή στις 4 Μαρτίου και ανέβαλε τη συνεδρίαση. Συγνώμη, δηλαδή θα υποτιμάται η πόλη μου από ένα συμβούλιο, μη δεχόμενο μία αναβολή για να συζητήσουμε; μία απλή αναβολή για να συζητήσουμε. Εκτός κι αν κάτι άλλο τρέχει. Δεν έγινε δεκτή η αναβολή και θα καθίσω μετά να συζητήσω για το επενδυτικό του ΟΛΠ για το οποίο δεν είμαι εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. …δεν κουβεντιάσαμε καθόλου για την υπόθεση ΚΑΣ, μάστερ πλαν ΟΛΠ, άρα δεν είχα καμία εξουσιοδότηση από το Δ.Σ να συμμετέχω. Έχω πει τις απόψεις μου και εγώ και το Δ.Σ. για τον ΟΛΠ, εκκαλούμαι εγώ, γιατί να ξέρετε η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, και εκτέθηκαν όσοι έλεγαν άλλα πράγματα στο Δ.Σ. ενώπιον επαναλαμβάνω βουλευτών, παραγωγικών τάξεων, προέδρων και λοιπών…εδώ μιλάμε για “επιθεώρηση” πλέον.
– Δήμαρχε, το σημαντικότερο κατά την άποψή μου είναι ότι αν έμενες στη συζήτηση, θα νομιμοποιούσες τη συζήτηση που είχες απορρίψει.
– Προφανώς κι αυτό αλλά και τώρα θα μου λέγανε γιατί έκατσα στη συζήτηση.
– Δηλαδή και με το ένα και με το άλλο εσύ θα έβγαινες ζημιωμένος.
Προφανώς.
– Πάντως, ότι και να γίνει δήμαρχε για να κάνω και τον αντίλογο τώρα…
– Ο αντίλογος μ’ αρέσει εμένα.
– Ότι και να γίνει “στο δήμαρχο” λένε θα τα πούμε. Σε ποιον θα τα πούμε; κύριε δήμαρχε, μας είπε χθες ο Νίκος Μπελαβίλας, κλείνοντας το συνέδριο, ότι το νέο μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα γίνει στο ΣΙΛΟ και έγινε με παρέμβασή τους στο Μαξίμου. Το ξέρατε; τι λέτε;
– Τι να σας πω; είναι ακατάληπτα αυτά. Δεν καταλαβαίνω.
– Ναι και είπαν ακόμη ότι δε θα γίνει Mall τελικά, αυτό που ζήτησε η ΚΟΣΚΟ. Τι λέτε;
– Ένα λεπτό, ένα λεπτό για να μην μπερδεύουμε και τους ακροατές. Αλλού θα γινόταν το Mall , αλλού είναι το “Εναλίων” …μακάρι να γίνει το “Εναλίων” θα είναι κόσμημα για την πόλη. Ποιος λέει κατ’ αρχάς “όχι”;
– Ο κ. Μπελαβίλας είπε στο Συνέδριο ότι αποφασίστηκε στο Μαξίμου.
– Δεν ξέρω γιατί δεν έχω γνώση για το Μαξίμου. Στο Μαξίμου πήγα μία φορά που είδα τον πρωθυπουργό μόνος μου και άλλη μία που πήγα με τον κ. Μαρινάκη όταν ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή είναι η εμπειρία μου με το Μαξίμου. Και μία δυο φορές που έχω πάει σε άλλους υπουργούς, αλλά δεν ξέρω πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί.

Εγώ ξέρω ότι το Μάρτιο υπέγραψαν σύμβαση παραχώρησης, την οποία υπέγραψαν δέκα υπουργοί, με επικεφαλής τον τότε υπουργό ναυτιλίας κ. Δρίτσα και ψήφισαν όλοι, δεν προέβλεπε μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων. Εάν το επιθυμούσαν γιατί δεν το επέβαλαν στη σύμβαση παραχώρησης; γιατί όλα στη χώρα πρέπει να γίνονται ανάποδα κι όχι με ορθολογική σειρά; αυτή είναι η απορία μου. Όμως παρά ταύτα, αν αποφασιστεί μετά χαράς θα το υποστηρίξουμε κι εμείς. Με δυνατή και βροντερή φωνή. Είναι πραγματικά σημαντικό να γίνει ένα μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Άρα μακάρι με όποια διαδικασία κι αν έγινε, έστω και λανθασμένη να επιτευχθεί. Εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις. Αυτό αποδεικνύω. Τι θα πω εγώ; ότι δεν χρειάζεται ένα μουσείο εναλίων στον Πειραιά;
Και μάλιστα ο κ. Μπελαβίλας είπε απευθυνόμενος προς το Γιώργο Γαβρίλη χαριτολογώντας ότι “θα σε απογοητεύσω Γιώργο, αλλά το πετύχαμε”.
– Ναι, επειδή έκανε μία θετική ανακοίνωση ο Γαβρίλης – τώρα αυτά είναι εσωτερικά – έκανε μία θετική ανακοίνωση ο Γαβρίλης για το ΚΑΣ που έλεγε ότι με στενοχωρεί που δεν προωθήθηκε το θέμα του συγκεκριμένου μουσείου. Φαίνεται σε αυτό απαντούσε ο κ. Μπελαβίλας, αλλά δε θέλω να επεισέλθω σε αυτά. Ξαναλέω: ότι είναι για το καλό του Πειραιά, όποια κυβέρνηση κι αν το κάνει, θα μας βρει συμπαραστάτες και στο πλευρό της. Κι ότι είναι κατά την κρίση μας εναντίον στον Πειραιά, όποια κυβέρνηση κι αν είναι, θα μας βρει απέναντι. Πόσο πιο φυσικά δηλαδή να το πω;
– Δήμαρχε, ο κ. Παπαδημούλης όμως, είπε δημόσια ότι θεωρεί πως είναι ντροπή για τη δημοκρατία ένας δήμος, μία δημοτική πλειοψηφία, ένας δημοτικός συνδυασμός, να λέει ότι είναι εχθρός μας ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Αντίπαλος είπα, αντίπαλος. Εν πάση περιπτώσει τώρα με βάζετε να σχολιάσω…ο κ. Παπαδημούλης 4,5 χρόνια έχει κάνει μία δήλωση για τον Πειραιά; μία δήλωση για το λιμάνι; μία δήλωση για τον πολιτισμό; μία δήλωση για την ανάπτυξη; μία δήλωση για την ΟΧΕ; μία δήλωση για τα σκουπίδια; μία δήλωση για τις παιδικές χαρές; μία δήλωση έχει κάνει; έρχεται τώρα, εντάξει δικαίωμά του, το ξέρουμε το παιχνίδι στην Ελλάδα. Έκανε μία δήλωση για τον Πειραιά, που δεν την ξέρω ακριβώς. Αλλά αν εννοεί την ανακοίνωση που βγάλαμε σε σχέση με τον κ. Πέτρο Κόκκαλη….ότι δε μπορεί να είναι σε έναν συνδυασμό, ο οποίος είναι απέναντι. Τι να κάνουμε; παρακολουθείτε κι εσείς ότι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσει την ψήφο βρίζει καθημερινά κι εμένα και τον κ. Μαρινάκη και σχεδόν το σύνολο του συνδυασμού. Ε, τι να κάνουμε τώρα; μπορεί ο κ. Κόκκαλης να ανήκει σαν ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος και δημοτικά να ανήκει στο συνδυασμό μας; Όταν κάνεις μία επιλογή δε γίνεται να είσαι σε δυο βάρκες. Σε μία βάρκα. Αν είσαι σε δυο βάρκες θα πέσεις στη θάλασσα. Άρα δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο κ. Παπαδημούλης με αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις. Ας ασχοληθεί ο κ. Παπαδημούλης με την Ευρωβουλή του ή αν έχει μία άποψη για τον Πειραιά, ας μας την πει.
– Πάντως δήμαρχε, ο κόσμος μπορεί να ήταν λίγος αλλά το συνέδριο πολύ καλό.
– Δεν έχω αντίρρηση, οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί.
– Ειπώθηκε ότι υπήρχε κάποιο πρόγραμμα μεταναστών – και μάλιστα είπαν ότι μέσω του Πέτρου Κόκκαλη, όχι από τη δημοτική αρχή – σαν Πέτρος Κόκκαλης μαζί με το Νίκο το Μπελαβίλα, σώσανε την τιμή της Ευρώπης για τους πρόσφυγες στον Πειραιά. Εσείς σαν δημοτική αρχή, κάνατε κάτι απέναντι στους πρόσφυγες;
– Τώρα κ. Μαυρέα με βάζετε σε μία άχαρη διαδικασία να εξηγήσω τα αυτονόητα…νομίζω όλη η πόλη κι όλοι γνωρίζετε λίγο πολύ τι έγινε. Κι αυτό ακόμη να ισχυρίζεται ο κ. Μπελαβίλας με τον κ. Κόκκαλη ξέρετε ποιον εκθέτουν; την κυβέρνηση. Ότι άφησε στο έλεός τους 6.000 πρόσφυγες τόσους μήνες κι αν δεν ήταν ο κ. Μπελαβίλας μαζί με τον κ. Κόκκαλη, θα είχαμε εκτεθεί ως κράτος. Ποιον κατηγορούν εμμέσως; την παντελή απουσία του κράτους. Σε αυτό συμφωνούμε λοιπόν. Πράγματι το κράτος ήταν απών, καθόλη τη διάρκεια αυτή. Τώρα το ποιοι βοήθησαν; εάν υποτιμάται ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο μεγάλος σύλλογος της πόλης ο Ολυμπιακός, που έτρεχε (τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι) καθημερινά, η εκκλησία του Πειραιά, οι εθελοντές του Πειραιά, η ΚΟΔΕΠ. Εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποτιμούνται για να προβληθεί ο κ. Μπελαβίλας ή ο κ. Π. Κόκκαλης, από εκεί και πέρα ο καθένας ας κρίνει. Εγώ γνωρίζω τι έγινε στο λιμάνι αυτούς τους έξι μήνες νομίζω όλοι οι Πειραιώτες το γνωρίζουν, αλλά αναγκαστικά θα τα υπενθυμήσουμε από ότι φαίνεται και στους Πειραιώτες, όταν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Εγώ αυτό που δεν ακούω, κι αυτό με κάνει μέσα μου αισιόδοξο, δυνατό και περήφανο, δεν ακούω τίποτε για το έργο της δημοτικής αρχής. Ακούω διάφορα. Δύο άνθρωποι συνέβαλαν για το θέμα των προσφύγων. Για το έργο της δημοτικής αρχής εδώ και 4, 5 χρόνια έχει να κάνει κριτική κάποιος; ή θα τσακωνόμαστε για το ποιος είναι ο πατέρας της ΟΧΕ που είναι αυταπόδεκτο, χωρίς να ακούμε τίποτα;

Δεν είναι όμως αυτά για τα οποία ενδιαφέρονται οι Πειραιώτες. Ας ακούσουν για τον Πύργο, να ξεκινήσει το Μικρολίμανο που υπάρχει ήδη ανάδοχος. Ότι εξασφαλίσαμε τα χρήματα για την Πειραϊκή. Βάλαμε καινούργια λεωφορεία μετά από 23 χρόνια, καθαρά, κανούργια, σύγχρονα λεωφορεία, κατάλληλα για άτομα με ειδικές ανάγκες, για παιδιά, με wifi. H μεγάλη ανάπτυξης της περιοχής του Αγ. Διονυσίου. Απαλλάξαμε τους δημότες μας, μάλλον μειώσαμε 10% στα τέλη και προχωράμε σε νέες μειώσεις. Αυτά είναι τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον Πειραιώτη. Κίνδυνος για τη δημοκρατία, υπάρχει όταν δε γίνονται εκλογές. Όταν γίνονται εκλογές δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν και επιλέγουν κατά τη γνώμη τους τον ικανότερο, καλύτερο, έντιμο και πιο αληθινό.
– Φέτος θα έχουμε τραμ; το μετρό; του χρόνου;
Γι αυτά πρέπει να πιέζουν όσοι έχουν λοιπόν πρόσβαση στο Μαξίμου κ. Μαυρέα. Να πιέσουν να τελειώσει το τραμ που μας διέλυσε. Να τελειώσει το μετρό που καθυστερεί. Κάθε δύο χρόνια ένας χρόνος παράτασης. Να ξεκινήσει το δικαστικό μέγαρο. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να λυθούν και το μουσείο φυσικά. Το τραμ υπάρχει. Έχω κάνει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει το δήμαρχο της πόλης, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώσει το Δ.Σ και τους δημότες- κατοίκους πότε θα ξεκινήσει το τραμ. Δεν έχω καμία απάντηση. Τώρα αν οι απαντήσεις δίνονται στα συνέδρια, είναι άλλη δουλειά. Εγώ έκανα δύο επιστολές.

Μία στην κ. Γεροβασίλη για τα αυξανόμενα περιστατικά ανομίας στην πόλη, που δεν απαντήθηκε ποτέ. Μία στον κ. Σπίρτζη για να μου εξηγήσει πότε θα ξεκινήσει τελικά το τραμ, διότι όλες οι κινήσεις της Μετρό Τραμ Α.Ε έχουν πέσει έξω.
Δεν απάντησε ούτε ο κ. Σπίρτζης. Αν αυτό είναι σωστή επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχου, το κρίνετε εσείς. Και τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, ας τους κρίνει ο καθένας.
– Δήμαρχε την άλλη Κυριακή σε θέλουμε εδώ να απαντήσεις σε ερωτήσεις συμπολιτών μας.
– Ναι αλλά μόνο για τα θέματα του δήμου. Όχι τι λένε οι διάφοροι.  Να μιλήσουμε γι αυτά που έγιναν και περισσότερο γι αυτά που δεν έχουν γίνει. Και ελλείμματα είχαμε και καθυστερήσεις και λάθη κάναμε. Αλλά έχουμε ένα θετικό πρόσημο και μία προοπτική ακόμη θετικότερη.